Förtal #bloggswe

I dag på förmiddagen var altanen på framsidan otroligt sval och skön och jag valde att sitta där och läsa lite juridik om förtal och nätmobbing.

Hittade en sida ”Infotorg juridik” och där Jur.kand. Benjamin O. J. Boman berättar om Vem ansvarar för förtal på Internet?

Att kalla någon för ”hora” eller typ ”negerfitta” är förtal, som jag ser det då det är ägnat att ustätta någon för förtal.

”Brottet förtal återfinns i 5 kap. 1 § brottsbalken (BrB), och innebär att någon (annat än i en förtrolig konversation mellan fyra ögon) pekar ut någon annan som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning.”

Så fort du sprider detta öppet i en konversation så gör du dig skyldig till förtal.

Från den som skriver detta kanske det bara handlar om att få ur sig lite frustration, och inte var ägnat som förtal, så spelar det i juridisk mening inte någon roll. Det behöver inte ens bevisas att det skett en missaktning, utan det räcker med att det är publicerat. Det spelar heller ingen roll om uppgifterna är sanna eller inte.

”Att ”lämna uppgift” innebär att man framför eller insinuerar någonting. Oftast sker detta genom påståenden i tal, skrift eller bild (se NJA 1994 s 637, om fotomontage som ansågs utpeka diverse personer som perversa och lössläppta), men det kan också röra sig om mer fysiska åtgärder, som att placera stöldgods eller droger i någons bostad, för att framställa denna person i sämre dager. Jag har som kärandeombud i förtalsprocesser flera gånger (en gång från en advokat!) mötts av påståendet att det inte skulle utgöra ett ”lämnande av uppgift” att sprida vidare något som någon annan redan har publicerat. Denna invändning är helt grundlös, och faller egentligen på sin egen orimlighet; att någon redan spritt ofördelaktiga uppgifter om någon, ger knappast andra rätt att upprepa uppgifterna.”

Så att sprida de uppgifterna vidare, är också förtal…

Så skulle jag som bloggare dela något av det som vissa grupper skriver eller delar bilder, utan att skydda individerna i ärendet, så gör jag mig också skyldig till förtal. Skriver något i sin blogg något negativt om invandrare, eller andra grupper och även enskilda individer, och jag delar den, så kan jag bli föremål för förtal, eller hets mot folkgrupp eller liknande även om originalkällan kan gå fri.

Så som bloggägare har jag ju också skyldighet att ta bort kommentarer om det kan anses som rasistiska eller hatiska mot enskilda eller grupper.
Därför har jag i min blogg skydd för att undvika att sådant sker och bara personer jag litar på kan kommentera.

Går man sedan vidare till PUL, så säger den så här:

”Personuppgiftslagen
I personuppgiftslagen anges när och under vilka förutsättningar personupp-
gifter får behandlas. Med personuppgifter avses alla uppgifter (även bilder)
som gör att man kan identifiera en fysisk, nu levande person. Lagen omfattar
i princip all behandling som sker med hjälp av datorer av sådana personupp-
gifter. Huvudregeln är att det krävs samtycke från den person vars uppgifter
ska behandlas, t.ex. läggas ut på en webbplatsen.”
Läs vidare här: http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/publicering-pa-internet/

En man i vårt område blev i en grupp på Facebook oskyldigt utpekad som pedofil men hjälp av kommentarer, blider, nickname etc.
Han blev tvungen att driva detta som enskilda mål, så över 50 polisanmälningar, 50 utredningar, 50 rättegångar…
Vet inte hur detta gick i det fallet, kanske enklare att fly fältet, flytta och byta namn, bil, personnummer etc.

Mycket skall man lär sig innan man dör….

Källa till ovanstående citat som är markerat med lutande text är: http://www.infotorgjuridik.se/premium/mittijuridiken/praktikerartiklar/article167905.ece

8 reaktioner till “Förtal #bloggswe

 1. Jag skulle inte säga att ”negerfitta” är förtal, utan snarare förolämpning (förutsatt att det sägs till personen och inte om vederbörande). Det rör sig nämligen inte om en ”uppgift”, som man kan föra bevisning om, vilket det måste vara fråga om för att det ska vara förtal. ”Hora” kan vara förtal om det rör sig om ett påstående om att någon prostituerar sig, men knappast om det används som värdeomdöme. Likadant är det med t.ex. rasist.

  Gilla

 2. Det är mycket intressant att du tar upp det här, för det är mycket viktiga frågor – men inte helt enkla. Tyvärr är förtal i cyberspace inte nåt prioriterat. Jag tycker att det är viktigt att vi tar vårt ansvar. Jag själv har blivit mycket mer restriktiv och som du, publicerar jag inte alla kommentarer som jag får.

  Gillad av 1 person

  1. Förtal ligger ju inte under det allmänna, utan det blir ju du som individ som får betala eventuella rättegångskostnader.
   I det fallet får ju inte polis eller åklagare ta upp det. Så vi kan ju inte skylla på det heller.
   När det då gäller hatbrott på nätet, i form av förtal, så är det otast bötesbelopp som gäller och i det fallet har inte sajtägarna och internetbolagen någon skyldighet att lämna ut uppgifter, såsom IP-nummer. Och även om de har IP-nummer så är det ju oftast mycket svårt att bevisa vem det är som skrev vad.

   Och skall du driva ett enskilt åtal så måste du ju ha stadd kassa eller ett försäkringsbolag bakom dig som backar upp dig ekonomiskt i fall du förlorar målet och blir betalningsskyldig för rätteångskostnader.

   Så vi kan ju inte skylla på polisen att de inget gör, när de faktiskt har begränsningar.
   Själv kontrollerar jag varje person när de kommenterar och vissa har ju möjlighet att kommentera utan moderation, då jag godkänt dem.
   Men jag har ju många kommentarer som aldrig ser dagens ljus på min blogg. Som sajtägare har jag ju även skyldigheter.
   Men jag har ju vissa namn och epostadresser och även bevakning på vissa ord, som inte får förekomma i kommentarerna.
   De runda ord jag själv nämnde är sk bannade ord, men även sådana som rasister gärna använder i negativa sammanhang, gör att jag måste dubbelkolla kommentarer.
   Men bara för att polis och åklagare inte själva kan driva fall såsom förtal, så innebär ju det inte att det är fritt fram att föra fram sådana åsikter.

   Fick lära mig via kompisar på SVT att även om jag fått en offentlig handling där det redan är avidentifierade uppgifter, så kan jag inte sprida det i bloggen utan risk att bli anklagad för förtal.

   Men det bästa är ju att inte utsätta sig för risken, med förtal 🙂

   Gilla

 3. Intressant du tar upp det där, du vet nog att det finns flera hinder att få polis/åklagare att bry sig det minsta om förtalsbrott. Det allra mesta måste drivas enskilt. Dvs inte ”föremål” för allmänt åtal.
  Det anses då inte ligga i ”det allmännas intresse”. Samma gäller tex förolämpning.
  Man går inte och väcker enskilt åtal utan vidare. Man kan aldrig ens lita på en opartisk bedöming i en domstol, det är ”livsfarligt” och Sverige är inte ett rätts-samhälle (som många tror)
  Detta betyder att man riskerar mycket höga kostnader vid förlust då den man åtalar troligen anlitat en advokat som arbetar tio timmar och debiterar för 30 timmar (sådär) – I varje instans.
  Grovt förtal (filmer mm) via nätet kan tas upp av åklagare men då finns andra hinder.
  Det gäller att bevisa vem som satt vid den aktuella datorn, det aktuella tillfället.
  Kan man bevisa det så finns det kryphål i allafall.
  Vederbörande kan hävda att datorn varit fjärrstyrd.

  Sen generellt betr. förtal så räcker det inte att bara sprida lite hit och dit, det ska ha varit till minst ca 30 personer. En bloggare som förtalat kan ta bort inlägget efter anmaning och sen visa mha sin statistik att antalet unika visningar är för få för att ”räcka”.
  Betr. tex Twitter kan man däremot inte veta hur många som läst.
  Det är ju inte antalet följare utan oftast kan alla läsa utan att följa.
  Hur rätten resonerar i de fallen som antalet följare är lågt, vet jag inte.

  Gilla

  1. Ja, du har helt rätt, det måste drivas som enskilt åtal, och i varje enskilt fall.
   Bevisbördan är stor på att också få det klassat som förtal, eller vad det nu kan handla om, och det kan innebära stora kostnader för den enskilde.
   Men oavsett det, så gör det inte uthängningen mer legitim…
   Sker det då dessutom anonymt, så räker ju inte ens möjligheten till att hitta IP-nummer och kunna binda en viss dator till brottet, då det kan vara en helt annan person än den åtalade som sitter bakom datorn.
   Däremot är det viktigt att alla kan just lagen plus etik och moral, så att vi inte utsätter varandra för onödigt lidande.
   Är det rimtligt att vi skall kunna utsätta varandra för förnedring och förtal, ibland även hets mot folkgrupp mm, då det är svårt bevisläge?
   Nej, anser jag, och där måste vi övriga reagera.
   Kvinnor skall inte behöva utsättas för att hängas ut med exempelvis ”hora” eller liknande uttryck, samtidigt skall inte män utsättas för hat.
   Polisen håller ju nu på att sätta igång en enhet just för näthat mm, även om alla formella beslut inte är tagna.
   Men jag tror också att kanske etik & moral och de gamla betygen i ordning och uppförande, borde finnas med på schemat igen.
   Men jag fick nog när både vänner och ovänner på Facebook började hänga ut personer med namn, bild, så att det går att identifiera personer.
   Förr har sådant varit legitimt i bl a Flashback och liknande sajter, men när det sker öppet, såsom exempelvis Facebook.
   Jag har ju tidigare plockat och spärrat användare som publicerat registreringsnummer på misstänka bilar, som åker sakta i bostadsområden.
   Lätt att ta reda på ägaren till den, men föraren kan ju även vara ovetandes. Och mig veterligen är det inte olagligt att köra sakta i bostadsområden nattetid.
   När jag såg att 10 av mina vänner och personer jag känner valde att bli medlemmar i en grupp, just som hänger ut personer, så fick jag nog….

   Gilla

   1. Ja, det som en drabbad person kan göra utan att riskera stora kostnader är att själv ansöka om förenklat tvistemål och då bara begära ersättning för lidande och ev. annat som måste göras pga förtalet och som har medfört kostnad.
    Till exempel att flytta.
    Om då rätten verkar seriös och noggrann, om man vinner, så kan man möjligen höra sig för hos en advokat och kanske F-bolaget, om att driva åtal. Hur F-bolagen ställer sig till sånt vet jag inte.
    Förenklat tvistemål kan väckas för skada motsvarande högst ett halvt basbelopp.
    Just nu drygt 20.000 kr tror jag.
    Detta kan vara en intressant och lärorik upplevelse.
    Tyvärr har ansökningskostnaden höjts förra året till 900 kr. Dvs en dubblering.
    Jag har använt mig av metoden och vunnit det mesta, även om motp. kommit släpande med en advokat (och betalat ur egen ficka)
    Advokaterna är ofta förvånande okunniga i fallen de tar till sig.
    det gäller bara att jobba noga med bevisuppgiften.
    Då har de ofta inget att komma med.
    Sen lägger de inte ned jobb på förenklade mål.

    Gilla

   2. Jag har ju själv inte blivit drabbad av förtal på nätet, och är glad över det.
    Men jag vill heller inte var en del av det, och har därför valt att tills vidare inaktivera både Facebook och Twitter.
    Visst, jag saknar många av mina fina vänner, men jag mår också dåligt av det jag ser, och är därför tvungen att göra på det sättet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s