Göta älv #blogg100 #bloggswe

11040011_10153831935528868_290486222_n
Göta älv söderut fotat från Torpa brygga

Göta älv är vattendraget som förbinder vänervatten med västerhavet.
Så sent som för ett hundra år sedan gjordes de sista arbetena för att tämja älven och den har i dag slussar och kraftverk i Vargön (Vänersborg), Trollhättan och Lilla Edet. Lilla Edet har för övrigt Sveriges äldsta sluss som stod färdigt 1607.

Men trots att älven nu är tämjd och flyter sitt sakta mak så hade inte alltid varit så. Bohuslän var till och från norsk mark och älven utgjorde då gräns mellan rikena, och brödrafolken har inte alltid varit så bra vänner som idag. I våra dalar, som många tycker är fina, har många slag utspelat sig mellan de olika folken. Så här har många soldater varit både från Norge, Danmark och Sverige, och krigat och kanske även stupat. Hemska tanke!

Men älven har också varit en inkomstkälla för många boende häromkring, framför allt på östra sidan.
Under 1800-talet och några år efter sekelskiftet så fanns det många varv och båtbyggerier här. När sedan Göteborg expanderade så växte många tegelbruk upp runt omkring. Leran här var av fin kvalitet och älven gjorde det dessutom lätt att frakta det färdiga teglet till Göteborg på pråmar.

Tar man sig tid att promenera bland de äldre tegelhusen i Göteborg så kan man vara ganska säker på att teglet kommer härifrån.

Jag kommer nu under en tid. Till och från, att visa lite historia från nutid och dåtid från vår del av Göta älvdalen. Detta för att jag har ett intresse av detta men också för att visa hur landskapet har förändrats.

2 reaktioner på ”Göta älv #blogg100 #bloggswe

  1. Tack för att du delar med dig av historien. Jag tycker det är jätteintressant att få läsa om det eftersom jag inte vet mycket om Göta älv och dess omnejd. Jag tror flera med mig inte vet så mycket heller. Du berättar också bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s