Torpa helsokälla #blogg100 #bloggswe

images
Torpa helsokälla är en vattenkälla som ligger i Göta älv på gränsen mellan Trollhättan och Lilla Edets kommuner, på Torpa säteris egendom. Källan hade sin storhet fram till 1916 då älven höjdes och den därmed hamnade under älvens yta.

Men fortfarande efter 100 år och nästan lika många isvintrar så kan man se tegelfundamentet sticka upp och bryta vattnets yta. Älven ligger idag ca 2 meter över dåvarande vattenyta.

11047176_10153832028048868_20727692_n

Källan var en saltvattenkälla med naturliga mineraler och en viss del av kolsyra och hade hälsofrämjande effekter, enligt dåtidens definitioner.

Redan på 1870-talet gjorde omfattande undersökningar av källan då det fanns planer på en bad och kurort på platsen. Detta projekt drevs av apotekare och högre män för att sätta Torpa på kartan och att ge oss vatten med bra effekter. Man analyserade vattnets innehåll och gjorde ett stort antal provborrningar i området för att utröna varifrån källan fick sitt vatten och mineraler. En del kan förklaras med att området tidigare utgjorde en havsvik. Men inte allt.

helsokälla

Vattnets analyser konstaterade att källan kunde jämföras med och i de flesta hade bättre egenskaper än många på kontinenten liggande källor.

Vad det hela stupade på var att källans begränsade mängd av vatten, ca 400 kannor i timman vilket med undersökningar av källan som visade sig läcka ut en del vatten kunde bli totalt ca 800 kannor i timman. Det var för lite för att kunna ge hälsofrämjande bad. Men däremot förordades fortsatt försäljning av vattnet.

När man står i närheten av Torpabron och blickar norrut så ser man att landskapet böljar en del här. Det sägs bero på att salter som kommer ut i källan har varit här under och alltefter som de försvinner så sjunker marken och ger det böjande som ses…

11028314_10153831931888868_1711187648_o

Vill man läsa rapporten i sin helhet från 1874 så kan man göra det här…

7 reaktioner på ”Torpa helsokälla #blogg100 #bloggswe

  1. Tack. Jätteintressant, har läst vad som skrivits om källan. Du ger en bild om vad som varit och vad som fortfarande finns spår av, men som antagligen kommer att vara borta om 100 år. Bra att det skrivs ner för kommande generationer.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s