Vem är du att döma

Invånarna i Lilla Edet mår klart sämst i hela Göteborgsregionen. Hela 13 procent av kvinnorna och 8 procent av männen i kommunen upplever att de har dålig eller mycket dålig hälsa, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
– Vi har brottats med det i många, många år, säger Julia Färjhage (C), kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edet.

– Läget är väldigt prekärt, vi sticker ut negativt i nästan alla hälsoparametrar, allt från tandhälsa till fetma, till att vi har en högre andel med hjärt- och lungsjukdom. Det är inte bra och 1000-kronorsfrågan är ju ”varför är det så”?, säger Julia Färjhage.

Dessutom har man tagit fram en strategi för att jobba våldsförebyggande. Detta på grund av att Lilla Edet har en väldigt hög andel våld i nära relation, enligt Julia Färjhage.

Ovanstående är klipp från en intervju med Julia Färjhage i GP.

Mellan var femte och var fjärde ungdom har upplevt våld i nära relation, i vår kommun.
Var dag tar 4 personer livet av sig, och varje vecka handlar det om tre ungdomar.
Andra väljer självskadebeteende för att det gör mindre ont än psykisk ohälsa, medan andra tar till annat skadebeteende.

Vi måste sluta att döma andra innan vi vet varför saker sker…
Vi måste våga att lyssna på varandra, och försöka förstå.

Vi skriker gång på gång okvädesord mot de förmodade brottslingarna, utan eftertanke.
Är det så enkelt att det förstörs bara för förstörandets skull?
Ibland är det säkert så, men många gånger kan det också vara ett rop på hjälp. Är det någon som suttit ner och pratat med samhällets olycksbarn?

Kraftig ökning av våld i nära relationer: ”Unga som drabbas”
RegionaltI TTELA:s upptagningsområde ökade våldet i nära relationer kraftigt under 2020. Ökningen skedde inte minst bland unga.
– Det är flera faktorer som gör att siffrorna ökar, säger Gerd Eriksson Holmgren, Enhetschef för enheten mot våld i nära relation.


Hela artikeln kan du läsa på ttela.se.

När jag ser hur vi vuxna beter oss, hur skall vi då kunna få våra ungdomar att inte bete sig på samma sätt?

– Det kommer en förälder som står och väntar vid planen och som pekar finger och säger att jag är en jävla idiot. Jag ignorerar honom, men då går han runt så att jag ska se honom och gör samma sak igen. Det som är mest skrämmande är föräldrar som har små barn med sig. Det är inte konstigt att det blir som det blir när inte föräldrar kan uppföra sig. Det är ingen (ledare) i Uddevalla som gör någonting. Ingen tar tag i föräldrarna eller något.
Ovanstående är från en artikel även den från ttela.se. Handlar om en fotbollsmatch i U15.

Så länge som vi vuxna inte kan bete oss, så länge kan vi inte heller kräva att andra skall bete sig. Naturligtvis skall de som inte kan bete sig, dömas för brottet. Men vi måste sluta med att undergräva förtroendet hos varandra. Ingen ide att ringa polisen för de kommer ändå inte.

Nej, vi måste alla ta vårt ansvar för ett bättre samhälle. Men vi måste också sluta med att döma och låta de som har den uppgiften utföra sitt jobb. Så länge vi inte vet vem som ligger bakom någonting, så får vi heller inte döma grupper av människor. Så länge vi inte vet vem som hällt diskmedel i fontänen, får vi heller inte döma de vi tror har gjort det. Det blev jag själv varse i somras.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s