Godhetsindustrin

Vid lunchtid den 30 juni 2013 får polisen i Trollhättan ett larm om blodspår i en trappuppgång i området Dannebacken i Trollhättan. Blodspåren ledde till en lägenhet där den 23-åriga Ida Fässberg bodde tillsammans med sina två barn. Polisens insatsstyrka skickades till lägenheten och stora blodspår påträffades, tillsammans med ett ensamt småbarn. Polisen rubricerade händelsen som bortförande, alternativt mord.

Inte så många dagar efter händelsen inleder Missing People en insats för att finna henne. Strax efter det får jag info om vem som var försvunnen. Ida kände jag även om det var några år sedan jag träffade henne som en liten tös som tillsammans med sin mamma åkte buss med mig under flera år. Jag grips av det som skrivs i tidningar och jag ansluter mig då till Missing People. Jag är med på en hel del sök efter Ida. Ida hittas senare av andra personer död.

Snart dyker det upp en massa tidningsrubriker om grundaren och misstankar om ekonomiska oegentligheter i föreningen. Jag drar mig undan arbetet inom MP. Några år senare för Missing People 90-nummer och har blivit mer seriösa. Jag börjar gå utbildningar inom organisationen och är numera gruppledare.

Den 17 november 2019 försvinner Wilma i Uddevalla. Detta skakade inte bara mig utan även stora delar av Sverige. Nu är jag utbildad och kunde delta i sökandet och är ute flera gånger. Jag ser också en ny organisation som kallar sig FIKK. Jag reagerar kraftigt på att Wilma utnyttjas och kommersialiseras på ett sätt som jag har svårt för.

Vet inte hur jag skall hantera detta med skriver ett mail i chefen på P4 Väst.

Men var går gränsen för etik och moral i detta?
På något sätt känner jag att många gränser har passerats i detta.
Både företag och privatpersoner tycker jag har utnyttjat/utnyttjats i detta spel om ”vad duktiga vi är”. Det känns, i alla fall för mig, inte OK. Läser man vad reklamombudsmannen säger så skall inte olyckor användas i reklamsyfte.
Personligen har jag pausat personer på FB, som jag tycker varit allt för aggresiva. Jag har slutat gilla företag och stoppat aviseringar från grupper.Själv kommer jag att skiva att jag är ute med Missing People på eftersök, men inte mer, men mitt mål är att hitta Wilma, men jag vill inte bli en kommersiell raklampelare.

Får bl a detta till svar.
Hej Bengt, tack för ditt mejl. Ja, det är ju bedrövligt om det är som du säger.
Att profitera på en försvunnen tonåring-det är fan mig makalöst.
Finns en del att undersöka, tror jag, när klarhet vunnits i fallet.

Efter ett tag ser jag att kanalen har börjat granska flera organisationer och annat inom ramen för vad de kallar Godhetsindustrin. Länk till radion granskning.

Trots att Peder Schillerström numera lämnat både Missing People och FIKK, utnyttjas detta i reklamen för hans framgång.


Tack till Ola Sandstig och P4 Väst för granskningarna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s