Tag der Deutschen Einheit

Tag der Deutschen Einheit (”Tyska enhetens dag”) den 3 oktober är Tysklands nationaldag sedan 1990, och firas till minne av att återföreningen mellan Västtyskland och det tidigare Östtyskland fullbordades detta datum 1990.

Detta skulle också vara min morbrors födelsedag om han hade fått leva. 1945 var han bara några månader då han fick fly med sina föräldrar undan invasionen som kom från ryssarna.

Den 3 oktober är en nationell helgdag i Tyskland, den enda som är bestämd på förbundsnivå. Övriga helgdagar beslutas av respektive förbundsland (delstat).

Ett tidigare förslag var att inrätta nationaldagen till firande av Berlinmurens fall den 9 november 1989, samma datum som republik infördes 1918. Detta var dock politiskt omöjligt då 9 november var alltför besudlat av ölkällarkuppen 1923 och kristallnatten 1938.

Den 4:e januari 1990 var jag i Berlin och firade att muren fallit. Då köpte jag ett par bitar av berlinmuren för att ha som minne av den resan och den dagen. Jag och min kusin som var tysk medborgare skulle besöka östsidan av Berlin. Vi går till de nyöppnade gränsövergångarna som fanns i muren. Där blev det stopp för mig, då jag var svensk medborgare. De hänvisade oss till Checkpoint Charlie, och där blev det stopp för min kusin som var tysk medborgare. Det slutade med att vi fick välja var sin gränsövergång. Själv var jag tvungen att skaffa en turistvisum som var giltigt i 24 timmar och begränsade mitt uppehåll till Östberlin.

I dag är det svårt att fatta att det en gång var ett delat land och en delad stad. I dag är det så naturligt.

Leve Tyskland i dag och alla andra dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s