Kamp mot narkotika


– Tillgängligheten på narkotika är stor. Dessutom ser vi att unga idag har en mer liberal syn på narkotika. Polisen är inte de som står närmast ungdomarna utan för oss är det viktigt att få med vårdnadshavare och andra vuxna som uppmärksammar och stöttar ungdomar. Det finns bra insatser att ta del av, men det är viktig att vi alla hjälps åt att uppmärksamma när en individ befinner sig i riskzonen.

Tidig upptäckt och tidiga insatser är viktiga för att vända ett negativt beteende poängterar Dzemal Sabovic.

Kommunpolis (i Ale och Kungälv) Jessica Ask anser att samverkan i lokalsamhället mellan polis, kommun och näringsliv är helt rätt väg att gå för att nå framgång i det drogförebyggande arbetet. Det säger hon i en intervju med Alekuriren.

Tramadol och andra droger bland unga i högstadieåldern är mycket vanligare än man tror, det säger Per Persson som är överläkare inom NU-sjukvårdens vuxenpsykiatri och som har lång erfarenhet av missbruksvård.
Han är inte förvånad över att flera ungdomar hittats utslagna av Tramadol på en högstadieskola i Mellerud – han vet att droger både sprids och säljs i skolmiljöer och han är bekymrad över utvecklingen.
”Det kan börja med att man hittar ett paket hemma hos mormor och märker att man mår lite bättre av det, sedan fortsätter man”, säger Per Persson.
Lyssna på inslaget i P4 Väst.

Man behöver inte ta många steg i centrum för att se blisterförpackningar av Bensodiazepiner. Jag ser det inte dagligen men hittar några per vecka. Tittar man extra noga, så är det inte bara cigarettfimpar som ligger på marken utan även joints…


Joint är ett slanguttryck för en cigarett som innehåller cannabis, som ibland rostas för att få en mjukare eller mer neutral smak. Mötesplatser och överlämningsplatser ser man lite överallt, om man har ögonen öppna. Det värsta är att det också går ner i åldrarna. I somras hade vi koll på vissa personer i kommunen, och vad som gjorde mig förskräckt är att några är så unga så de inte ens är torra bakom öronen 😦

Men mötesplatserna behöver inte heller vara fysiska möten. Man ser någon som stoppar en hundbajspåse i en papperskorg och några minuter senare så kommer någon och fiskar upp den samma.

2005 jobbade jag med filmprojektet Mun mot mun, av Björn Runge. Ett biofilm och ett mörkt drama om något som är mer aktuellt nu än tidigare.

Tonårsflickan Vera lämnade sin familj efter en händelse hemma och bor nu hos en medelålders missbrukare, Morgan, som använder henne som prostituerad för att få pengar för droger och skulder genom att ge henne droger mot sin vilja. Samtidigt faller resten av hennes familj ihop, och hennes far, Mats, försöker lista ut hur man får tillbaka henne innan det är för sent.

Då när jag var med i filmteamet så fick jag ju se mycket av det som man hade hört talas om. Ja smink och kostym gjorde ett fantastiskt jobb och det kändes otroligt äkta, även om man visste att det var fejk. Till och med våldtäktsscenen som var fejk, fick våra blodådror att frysa till is, när man hörde skriket från ”offret”. För den som vill se filmen, så finns den att hyra på SF Anytime för 39:-. Tittar ni noga så lär ni få se mig dansa i knarkarkvarten.

Tyvärr är det ju så att det jag lärde mig att se i filmen, ser jag idag också i verkligheten, i alla fall en del av det.

Här måste hela samhället ställa upp, inte bara kommun, polis, föräldrar/vårdnadshavare utan även vi ”vanliga” vuxna. Vi måste få med oss handlare/företagare med i arbetet. Du och jag har också ett ansvar även om vi inte har barn i farlig ålder. Åtgärder måste in långt innan det går så långt att någon måste tar om hand och placeras i familjehem och dyligt.

Lyssna gärna även på Narkopodden: Lustgas, langning och vikten av vuxna där min vän Dzemal Sabovic medverkar.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s