Tidningsbud under ytan

För några dagar sedan skrev bloggen Tidningsbudens nyheter om ”Siffrorna som morgonpressen talar tyst om”. Det är ett inlägg om hur villkoren ser ut för tidningar och oss tidningsbud.

En allvarlig läsning och en tankeställare för många av oss i samhället. Jag älskar mitt jobb, att få komma igång och leverera tidningar i brevlådan ute på småvägar och vakna upp med naturen. Ibland skämtar jag om att mitt jobb är en löneförmån.

Vintertid är förhållanden helt annorlunda och ibland är man så trött att man gråter när man kommer hem. Jag skrev om ett tillfälle för några år sedan som jag kallade ”Balett på nattvägar”. Men man får gråta färdigt och ta nya tag till nästa dag. Trots allt är det det positiva som överväger.

Men att tidningarna har och är i kris, har vi hört många år nu.

Stampen har genomgått en rekonstruktion, och man visste inte från dag till dag om man hade något jobb att gå till. Länsstyrelsen gick in med lönegaranti och lönen kom från flera källor, innan allt var klart. Men mycket förändras bakom våra kulisser som inte alla vet om.
Hälften av mina kollegor i Lilla Edet försvann nu på försommaren då företaget omorganiserade för att klara ekonomin. Våra distrikt har blivit mycket större och förändrade scheman.

En anledning är att vi delar artiklar utan att betala för det, och många tidningar och mediehus har copyrightpoliser som letar efter delningar, som inte gjorts på rätt sätt. De flesta brukar kolla in flöden i grupper och kontaktar personer via Messenger och ber dem plocka bort delningar. De vill styra besökarna till sina sidor för att få betalt för det de gör, vilket vi nog alla vill ha betalt för.
Själv har jag åkte på att betala 500:- för att delat en artikel och 500:- för att delat en bild som jag inte hade rätt att dela.
Surt, mycket surt. Det är några år sedan, men jag lärde mig en läxa.

Facebook och Google tar stora delar av annonsintäkterna och många företag skapar dessa ”gilla & dela”-tävlingar, vars syfte är att kunna annonsera gratis och även undgå moms och reklamskatt.

Många av mina kollegor har inte ens rätt till a-kassa då arbetvillkoret för tidningsjobbet inte uppfylls.

Skall jag bara se på när personer copy & paste tidningsartiklar i Facebookgruppet eller skall jag vara lojal och hålla käften. Och vem är jag i så fall lojal med?

Trots att jag är tidningsbud och har ett budex av lokaltidningen så får även jag betala för webbtidningen och e-tidningen.

Delar jag ut ett extra ex av någon tidning till någon som inte betalar för det, då är det detsamma som omedelbart avsked. Nej, detta är inte mitt företag som bestämt utan tidningarna i själva i jakten på betalande kunder.

När jag började med tidningsutdelning så hade vi budex av nästan alla dagstidningar.

Idag är det bara lokaltidningen kvar som jag får och endast i pappersformat och bara de dagar jag jobbar.

Personligen är jag mycket frikostig med att dela med mig av material, när de frågar. Då tar jag inget betalt, men brukar vara noga med att de får sätta ut mitt namn.

Edethus är ett av de företag som använder mina bilder.
Socialdemokraterna i Lilla Edet är en annan organisation
Aftonbladet är en annan källa.
P4 Väst som är min lokala radiokanal frågar ibland om jag har bilder.

Dela gärna, men tänk på upphovsrätten. För även jag drabbas om vi inte tar hänsyn och gör rätt för oss.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s