Ett samhälle för alla

Hur bygger man ett samhälle där det finns plats för alla?
Jag tror det viktigaste i detta är respekt för varandra och att hålla en god ton i samtalet.

För några år sedan blev en bekant i en ortsgrupp på Facebook och det följde en massa hatkommentarer mot personen. Personen mådde mycket dåligt av det som sades och jag tog striden mot hatarna men jag informerade även administratörerna om deras ansvar. Jag fick en del skit för att jag lade mig i det som skedde, men också en massa stöd. Men det första kändes det som om gruppen blev tom på samtalsämnen och för att försöka få igång en ny dialog med vardagliga ting, så började jag dela foton som var fotade inom kommunen.

Det tog ordentlig skruv och snart fylldes sidan med fina kommentarer, mysiga inlägg och diverse diskussioner om hur vi kan förändra samhället tills det bättre. I dag håller sidan en antidiskriminerande hållning, där hat och hot inte är tillåtet. Fantastiska administratöter, som får mindre och mindre jobb, i att hålla ordning.

För drygt ett år sedan flyttade vi själva hit till centralorten, och jag kunde följa politik och utveckling på nära håll. Jag tog upp ideer hur jag ville att samhället skulle utvecklas, hur vi skulle hjälpa varandra, stödja varandra, och kunna komma till tals.

Jag ser ju hur min gamla kommun bygger nytt torg och förändrar. Min nya kommun har inte samma möjligheter pga sin litenhet, men jag tror att vi kan ta tillvara på det vi har, och bygga vidare på det. En ide är att utveckla centrum, ta tillvara på den kunskap kommunen fick ang medborgarlöftet. Jag hoppas jag får med mig fler medborgare i arbetet där vi gemensamt kan skapa något, till glädje för alla. En ide jag hade var att få igång fontänen på torget igen. Den har legat i träda i några år, som ett monument över svunna tider. Döm om min förvåning när jag såg att det för drygt en vecka sedan var människor som städade där. Har sett händelser nästan var dag och dagen före midsommarafton så sprutade det vatten där. Så vackert!

I dag tog jag en fika från cafet i närheten och gick och satte mig och drack kaffe med kaka, i ljudet av porlande vatten. Så avslappnande.

I när jag satt där kom helgflanörer och såg glada ut när det såg vatten in fontänen, tog en promenad fram och tittade på vattnet, och njöt. De sade vänligt god morgon till mig, och njöt verkligen av det de upplevde. Några barnfamiljer kom, och de gick genast fram och fyllde på de nyinköpta vattenpistolerna med vatten och medan barnen lekte så njöt föräldrarna av det fina vädret tillsammans med porlandet. Nu väntar jag på lite planteringar och andra blomarrangemang, så torget med ”parken” blir utnyttjad som en samlingsplats. Vi måste också hjälpas åt att hitta akriviteter att fylla torget med, så det inte blir en sten/asfaltöken vid sidan om gräset. Men nu skall i alla fall jag njuta i centrum, njuta av att lära känna nya personer, personer jag hoppas kan hjälpa till att utveckla vår kommun, till att bli den bästa i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s