Kan själv

20190426_142015

Kommer ni ihåg när barnen är små och de vill vill visa att de kan själv? Man står bakom och försöker gripa in om något blir fel. För någon vecka sedan var jag i Göteborg och åkte en självkörande buss, som körd själv, och känslan var ungefär den samma.

Vi hade en underbar operatör, jag det heter så när det inte finns någon chaufför, som kunde gripa in om något uppstod. Han berättar själv i videon här nere hur tekniken fungerar.

Det var viktigt att vi alla var bältade, för om något inträffade så slog alla bromsar till för att undvika olyckor. Vid ett tillfälle hade någon gjort en dum parkering på cykelbanan, och bussen stannade för den visste inte hur den skulle hantera situationen. Där tog föraren över kommandot och körde bussen förbi hindret manuellt med en joystick.

Vi passerade också ett trafikljus, som inte är utrustad med digital sändarinfo, och där fick han också köra bussen manuellt.

tekniken testas och den är inte utrustad med AI, för att lära sig självt, utan all info skickas vidare och programmerarna får arbeta fram lösningar på eget bevåg.

Men visst är det spännande utveckling…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s