Inspiratör2 – #MERmänsklighet

20190314_180219.jpg

I går kväll var det dags för inspiratör #2 i serien #MERmänsklighet att ta plats i stolen. Kvällens gäst var Sten-Åke Lyngstam som berättade om språkcafe och betydelsen av Interkulturella relationer.

I dag tror många att Sverige är världens navel och allt kretsar om kring det, men är det verkligen så? Sverige ett litet land ute i periferin, har byggt sitt välstånd på export och internationella relationer och i många fall även importera arbetskraft för att kunna lyfta och utvecklas. Mor var ju en av de som kom till Borås för att lyfta TeKo-industrin när de behövde lyfta svensk textil. Då hade Algots varit på turne i Tyskland för att hitta sömmerskor till sina fabriker. För mig som visste, var ju detta bara en bekräftelse på vad dessa interkulturella möten innebar för Sverige och vårt välstånd. Sten-Åke kunde med sina berättelser sätta i många pusselbitar i mitt ”livspussel” för att få mig att inse att hur viktigt dessa kontakter med omvärlden är.

Sten-Åke som har sitt förflutna förvärv inom bilindustrin, såg ju hur viktigt det var att möta andra människor med respekt och bygga upp förtroenden mellan människor. Detta till fromma både för sitt företag och Sverige. Det pratas så mycket om svensk kultur, men vad är det? Inte ens våra helger firas ju på samma sätt i vårt eget land, utan bygger på lokala och regionala sedvänjor, som utvecklats, många gånger genom influenser utifrån omvärlden. Här kunde Sten-Åke hela tiden sätta tummen på insikten och förklara för oss åhörare vad som var viktigt.

Genom sitt arbete inom bland annat Rotary verkar han fortfarande inom de interkulturella möten, för att vidga våra vyer. Rotary intresserar sig, och verkar, för att höja den humanitära och etiska standarden i samhället – ”verka för tjänandets ideal som grundval för all rättskaffens gärning” – en förutsättning för fred i världen.

20190314_190651.jpg

En rotarian bär ofta Rotarys märke – ”rotaryhjulet” – som ett medlemsmärke: ett kugghjul i guld och blått med sex ekrar. Vi kan alla vara en del av detta, ett kugghjul, som får maskineriet att rulla och utvecklas. Så fort vi träffas så sätts maskineriet i rullning, en rullning där vi alla behövs för vårt välstånd, inte bara ekonomiskt, utan även kulturellt, både lokalt och internationellt.

Tack Sten-Åke Lyngstam för ditt engagemang och inspiration. Tack för öppnade ögon, många skratt och insikter som berikade. Vi gick långt över sluttiden, en sluttid som inte hade passerats än, om vi inte såg ett hopp om en morgondag och framtid.

Tack Ulf och Mai, tillsammans levererar vi framtiden som börjar i detta nu.
Tack alla besökare, ni är delar i hela världens maskineri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s