Regnbågen, så känsligt

20180630_145617.jpg
År 2019 och jag är på besök hos den nybildade Regnbågsgruppen här i Lilla Edet. Min första fråga till var och en var om de var bögar, eller? Nej, verkligen inte, det intresserar mig inte om andras sexualitet, för Regnbågen och det som ryms under den är så mycket större än bara en sexuell läggning och homosexualitet.

För mig är Regnbågen en symbol för acceptans och människors lika värde oavsett sexuell orientering men också funktionshinder mm. För mig är Regnbågen en sätt att visa att varje människa är värdefull och en del av en gemenskap.

Senaste gången jag gick Pride under Regnbågens flaggor var Trollhättan, där jag också är Trygghetsvandrare. Jag hade på mig min trygghetsvandrarväst som symbol vem jag representerade och det var kommunen. Jag fick en flagga att vifta med, och vifta det gjorde jag, på ena sidan var flaggan och på andra sidan stod det Centerpartiet. Och jag gick bland den Socialdemokratiska gruppen. Så mer multikulti kunde det inte bli. Men när vänner får reda på att jag gick Pride, fick jag frågan om jag är bög, om jag gillar killar, jag kanske gillar både killar och tjejer. Mitt enkla svar var att jag gillar människor, och att de skall få vara som de känner sig hemma med.

20181107_082048.jpg

För ett par år sedan var jag och bror i Stockholm. Vi hade missat att det var Pridefestival men jag kände att här kan jag göra en insats. Så vi valde att gå paraden och då gick jag under parollen MÄN, för jämställdhet. Jag tror på jämställdhet, även mellan könen. Men anser också att vi män har ett stort ansvar för våld mot kvinnor. En kvinna som fanns i mina tankar var kvinnan i Falkenberg som fick hela sitt underliv söndertrasat, då han blev kåt på att föra upp en varm lödkolv i hennes underliv. När det fungerade dåligt så värmde han upp området mellan hennes ben med ett varmt strykjärn.
Detta tog Katarina Wennstam upp i en av sina böcker. När hon läste protokoll från olika domar, reagerade hon på att mannen hade dömts till liv bakom lås och bom, i sex år… Detta var inom hemmets fyra väggar och inget som media tycker var intressant att skriva om. De blåser hellre upp att någon har blivit tafsad/våldtagen i löpspåret.

20170805_130428.jpg

När jag hade möte med polisen senaste gången inom Trygghetsvandringen så var det just våld i nära relation som vi ser här i området ökar. Tyvärr har vi (inte än i alla fall) sängkammarpoliser. Säger ett stort tack till Trollhättan stad som gett mig utbildning om våld i nära relation, så att jag har möjlighet att kunna upptäcka sådant, om jag misstänker det.

År 2019 tror många att Pride är en bögparad, men är det verkligen det?

Jag som sedan början av 1990-talet är behandlad för Panikångest, depressioner mm och även har en del sjukersättning för att jag inte kan jobba full tid, drabbas ju också. Men jag måste väl må bra, och det finns lyckopiller. Ja härligt med lyckopiller, vilken lycka att må bra…. vilken lycka att dessa piller finns, som kan ge biverkningar att våra respektive könsorgan inte fungerar, jag vilken lycka! Vilken lycka att vara impotent!

– Varför har inte du gift dig och skaffat barn?
– Jag är impotent.
Det kanske jag skall svara när någon frågar mig varför jag är sambo med min bror, och har min pojkvän, som är en dvärgpudelhane.

20180630_153825.jpg

Jag ser att Regnbågen måste göra mer arbete, för att informera om vad det verkligen är.
Tack till Regnbågsgruppen här i Lilla Edet, ert arbete behövs mer än någonsin, och jag tänker stödja er på det sätt jag kan.

Och ni som valde att avsluta vänskapen på Facebook när jag checkade in på evenemanget, kanske behöver läsa på mer, och försöka förstå att det handlar om så mycket mer än vad era fördomar får er att tro …

20170805_141610.jpg

5 reaktioner på ”Regnbågen, så känsligt

  1. Detta med bloggandet och läsa andras bloggar går i vågor. Just nu är jag i ett intensivt skede med så mycket annat. Men mitt i allt detta så är att blogga och läsa bloggar så inspirerande.
   Så jag tackar verkligen för dina fina ord! 🙂

   Gilla

 1. Verkligen bra skrivet, och jag håller fullständigt med dig! De som lämnat dig på Facebook är förlorare! Inga riktiga vänner! Har själv sett en del ”vänner” som lämnat mig på FB av samma skäl. Jag tar ofta ställning för både Pride, RFSL och över huvud taget allas lika rättigheter.
  Och Regnbågsrörelsen behövs verkligen!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar.
   Jag hade kunnat ta upp så mycket mer om hur vi behandlar varandra r andra aspekter.
   Men jag gjorde inlägget för att ge just vår nystartade regnbågsgrupp stöd i arbetet och de har också gett min text sitt godkännande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s