Förintelsens minnesdag

I dag har jag tänt ett ljus för förintelsens offer. Ett ljus för gammelmoster Marie som mördades av nazismen. Ett ljus för gammelfarbror Arthur som mördades av kommunismen. Ett ljus för gammelkusin Erwin som hamnade i verkanseld och gick halva huvudet bortskjutet. Ett ljus för mor och far som trotsade hatet mot dem och visade att kärlek är så mycket större. Jag är ett av tre bevis för deras kärlek. Ljusen brinner för dem vi saknar och hedrar.

Ovanstående bild och text delade jag i förmiddags via olika sociala medier. I dag var jag vaktmästare i min kyrka, och av olika anledningar var jag där ovanligt tidigt. Men den tiden kunde jag tända upp ljusbäraren sätta mig på bänken och meditera över alla människor som föll offer för denna grymhet. Jag är övertygad om att jag själv inte hade överlevt den tiden pga min sjukdom, panikångest. Inte heller min bror hade överlevt pga sitt mentala handikapp, detta trots att vi tillhör den Ariska ”rasen”.

När jag idag ser främlingsfientlighet breder ut sig, samtidigt som vi accepterar mer och mer ett språk mer ansatt av hat än av kärlek, så blir det viktigare och viktigare för mig att ta ställning i detta. Bovar och banditer skall dömas enligt vår straffskala oberoende på nationalitet, religion, eller bakgrund. Däremot är ingen skyldig förrän laga dom har fallit.

När mor fick diagnosen demens, fick jag lära mig att mor hade en sjukdom som kallades demens, punkt slut. Mor var aldrig dement, hon var människa och inget annat än människa. Jag är är ingen paniker utan en människa med en sjukdom panikångest. Bror är ingen ”CP-unge” utan en människa med ett mentalt handikapp. Detta är så sunt och sant. Ingen är sin sjukdom eller handikapp. I dag skriks det rasist till någon som kan ha avvikande åsikter, men då måste vi inse att även det är en människa men med rasistiska åsikter. Likadant med ord som idiot, skitstövel, rövhål mm. Det är människor, som av olika anledningar som hamnat på kant med någon eller några, men de är som du och jag, MÄNNISKOR.

Den dagen vi inser att vi alla är människor, den dagen kan vi skapa fred. Detta genom samtal som kan bli konstruktiva och bygger på respekt för varandra.


3 reaktioner på ”Förintelsens minnesdag

  1. Kristina

    Hej!
    Jag googlade på ljusbärare med sand & fick upp din fina bild på denna sida. Vet du vem som har gjort ljusbäraren eller i vilken kyrka den står? Skulle vara spännande att se om vi kunde beställa något liknande till vår kyrka.

    Vänliga hälsningar Kristina

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s