Hjärtums kyrkas makeover

20180422_100654.jpg

Kontraktsprost Mikael Isacson bankar på kyrkans port för att öppna den nyrenoverade kyrkan. Därefter tågade vi alla in i den nya tiden, som verkligen kändes ny, samtidigt som det vilade mycket gammalt över byggnaden.

Hjärtum är en engagerad bygd med kyrkan som samlingspunkt mitt i byn. Församlingen präglas av delaktighet och omsorg, samt livlig verksamhet för barn och familj. Vi var över 200 personer som samlats till festhögmässa för att återinviga kyrkan. Tätorten Hjärtum i Lilla Edets kommun, 8 km norr om centralorten Lilla Edet. Området runt kyrkan var utsatt för krigshandlingar under slaget vid Hjärtum som ägde rum den 27 september 1657 under den s.k. Krabbefejden.


Gamla altartavlan på kyrkans norrsida vittnar om den norska tiden.
Hela kyrkan har genomgått en varsam renovering där det med känsla har förfinats, målats och gett en prägel av modern kyrka, i gammal stil.

Vid renoveringen av golvet hittades ett gammalt kullerstensgolv som nu syns genom en glasskiva i golvet. Det gamla golvet är troligen från 1600-talet. Själv föredrar jag det nya golvet i kyrkan, men kul att se det gamla titta fram.

20180422_095458.jpg

Det var en speciell känsla att få kliva in över tröskel till detta mästerverk. Visst, jag hade varit inne tidigare under dagen för att kunna fotografera lite interiörer och annat. Även se hur dagen var planerad för att kunna följa högmässan i bild.

När jag klivit över tröskeln, så smet jag upp till läktaren för att hjälpa kantorn så hon fick reda på när altaret var klätt med duk och ljus och dessa var tända. Då skulle hon avsluta psalmen. Funkade perfekt! Därefter var jag behjälplig med att räkna antalet kyrkbesökare denna högtidsdag, och det slutade på 205 personer. Härligt att se så många i kyrkan.

20180422_105022.jpg

Många detaljer att skåda in i kyrkan.


Man kan inte säga annat än att det var FEST!

Efter mässan fortsatte festligheterna utanför i strålande sol med ljumma vindar.
Alla som ville blev flygfotograferade av en fotograf med drönare. Häftigt!

Därefter blev det lite plockmat med bubbel, kaffe och kyrktårtor.

20180422_122659.jpg

Ja, det blev en fantastisk dag i och utanför Herrens hus, vilket han hjälpte till att skapa med sol från en blå himmel.

Tack alla för det stora och lilla, som ni gjort till att denna dag blev som den blev. Ingen nyrenoverad kyrka, ingen himmelsk fest på jorden, i alla fall inte här…
 

2 reaktioner på ”Hjärtums kyrkas makeover

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s