SFK Laxen

20180414_093849.jpg

I dag hade sportfiskeföreningen Laxen i Lilla Edet aktivitetsdag. Bryggor och båtar skulle i vattnet, stugor renoveras och moderniseras inför säsongen 2018. Jag var nere flera gånger under dagen och tittade på arbetet. Dessa grabbar och kvinnor visste vad som skulle göras. Ett fint oljat maskineri, enligt mig. Bor man som vi, så är det en fin vandring utefter Göta älv, från södra till norra Lilla Edet utefter älven. Man passerar då ”Laxen”, kraftverket mm. Att sätta sig någonstans efter älven i närheten av stugan och spana ut, så kan man få se laxen hoppa, eller kanske en fiskare som kämpar i sin båt, för att få upp en lax.


Idag är det ett fantastiskt rent vatten om man jämför med i slutet av 60-talet, då det var ett siktdjup på endast ca 10 cm. Idag är det ett siktdjup på 1,5 meter vid gynnsam väderlek och vattnet går faktiskt att dricka. SFK Laxen har varit engagerade i laxfisket sedan 1983 då klubben bildades och lägger ner ca 9000 timmar i ideellt arbete vid anläggningen. Allt för att de fiskande gästerna ska få en så bra fiskeupplevelse som möjligt.

 


Klubben har också fyra stugor på området som de hyr ut till intresserade. Här bor man mitt i byn och på andra sidan vägen, väntar ett spännande äventyr.

Idag är det Vattenfall och Lilla Edets kommun som är fiskerättsägare till det aktuella laxfiske som Sportfiskeklubben Laxen sköter och administrerar. Göta älv har i stort sett alltid gett bra laxfiske förutom på 50- och 60-talet då industriföroreningar försämrade reproduktionen och gjorde laxuppgången minimal.

Kraftverksbolaget (Vattenfall) har skyldighet enligt vattendom att utsätta 35 000 laxsmolt/år och under ett flertal år utsattes Laganlax vilket har medfört att den genuina Göta älvlaxen troligen inte finns kvar idag. Då detta uppdagades bytte man till Säveålax, en lax som genetiskt sett är mycket lik vår gamla Göta älvlax. Säveålaxen är dessutom en något tidigare lax än Laganlaxen, så nu får vi lax redan i Maj istället mot som förr i slutet av Juni.

Sedan starten -83 har kurvan för fångad lax stigit rejält. Från att i början ha fått upp ca 200 laxar per år ligger vi idag på 700-1000 laxar per år. Klubbens målsättning är att fisket skall komma tillbaka till gamla tiders siffror vad gäller fiskemängd och storlek, och att vi blir ett av Sveriges bästa laxvatten. Göta älv har nämligen varit ett av Europas bästa laxvatten, men det var då det…

Själv hoppas jag få möjlighet att se mer av laxfisket på mina promenader med vovven för mig är detta verkligen ett äventyr.

SFK Laxens hemsida

3 reaktioner på ”SFK Laxen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s