Dags för mässlingvaccin

sarampo2Då är det dags för mig att ta vaccin mot mässlingen.
När jag var liten så var det vanliga att man tog Trippelvaccin, vilket jag har fått. Trippelvaccination är samtidig vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta.

När min kusin från Tyskland var här fick hon Röda hund, men trots det, så fick inte jag det. Så är var jag nog immun mot det.

Vattkoppor fick jag när jag var 14 år, och jösses vad jag var sjuk. Jag smörjde in mig med potatismjöl över hela kroppen för att motverka kliandet, och det gjorde nytta. Inga ärr efter blåsorna.

Scharlakansfeber fick jag i högstadiet men jag hade inga sjudomskänningar. Jag märkte det när mina händer och fötter började fjälla, och uppsökte ”skolsyster” och vi kunde ställa diagnos. En skolkompis fick det också, och blev så sjuk så hen hamnade på ”epedemi” och intensivvårdades.

Påssjuka hade far när han var vuxen och han var SJUK, men ingen i familjen fick det.

När jag jobbade som bussis, så var det ett fall med Difteri här på orten. Då beslutade företaget att vi alla fick ta vaccin på företagets bekostnad, men på vår fritid.

Men nu är det mässlingen som florerar, vilket jag inte haft. Troligen har jag ett aktivt immunförsvar mot det, då jag inte fått det tidigare. Men idag klockan 14,20 har jag tid på vårdcentralen för att ta en spruta. Jag är inte så noga för egen del, men ja kan ju smitta vidare, och av den orsaken väljer jag att ta sprutan. Just nu är det ett misstänkt fall min kommun, så det kanske är bra att minska spridningen.

Misstänkt mässlingfall i Trollhättan

Misstänker mässling – jourcentral fick stänga

Begränsat utbrott av mässling i Göteborg
Du som misstänker att du kan ha mässling:
– Läs i första hand nedanstående information och råd om mässling.
– Ring 1177 eller din vårdcentral innan du eventuellt uppsöker vården.
– Undvik att sitta i väntrum på grund av smittorisk.

Ring alltid först
Eftersom mässling är så smittsamt ska du alltid ringa först till vårdmottagningen i stället för att åka direkt dit. Om du behöver träffa en läkare kan du då få gå direkt till ett undersökningsrum utan att först vänta i väntrummet. Då kan du undvika att andra smittas. Detta gäller också för sjuka barn.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet.

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 för att få hjälp att bedöma symtom eller för att få råd om var du kan söka vård.

Källa: 1177.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s