Tack till #bokmässan

20170930_093724317256760.jpg

Jag är så glad att det finns ljudböcker så att även jag kan läsa böcker, vilket inte funkar för mig med lässvårigheter. Sedan dess har jag blivit en frekvent besökare på mässan och i år blev det två dagar. Jag har träffat så många fina författare, och andra bokälskare, och jag är oerhört glad för dessa träffar med Göran Greider, Maria Källsson, Antje Jackelén, Kent Wisti, Åke Bonnier, Mina Dennert med make. Katarina Wennstam, Kim M Kimselius.

Man var drar vi gränserna mot vad som är rätt och riktigt. Skall vi bojkotta bokmässan för att Nya Tider har en monter där? Då är det utställare som drabbas, både små och stora förlag och författare mm. Jag anser att en bojkott bara var till nazisterna vinst, det lyckades med splittringen, och jublar säkert även om deras demonstration blev ett fiasko.

Aftonbladet skriver: Den nazistiska demonstrationen i Göteborg drar till sig våldsbenägna extremister från både höger- och vänstersidan från flera länder. Bland annat mobiliserar organisationer som deltog i de våldsamma kravallerna i Hamburg i somras då flera hundra poliser skadades.

– De är inte där för att prata. De är där för att konfrontera nazisterna med våldsamma metoder, säger Anders Bergman, författare och expert på höger- och vänsterextremism, om de vänstergrupper som väntas komma.

Medan NMR står i säkert förvar ett kvarter från bomässan inringad av polisen så är det kravalliknande scener utanför mässan där det kastas knallskott och rökgranater mot polisen. Så det var motdemonstranterna (som säkert hade några infiltratörer från motståndarsidan)  som var orsaken till att folk uppmanades till att stanna inne på mässan och att vissa dörrar låstes.

De som inte kunde ta sig till Scandinavium för att se på musikalen Cats för att  motdemonstranter spärrade vägen, skall de anklaga bokmässan, nazisterna eller motdemonstranterna? Tittar på man på hur många som anmälde sig till protesten Inga Nazister i Göteborg, anordnat av Antifacistisk front, så var det 12,000 som ställde sig på den våldsbenägna vänstersidan.

Hur mycket skall vi beskylla bokmässan för?
Jag är väldigt kluven i mna uppfattningar. Många hävdar att förbjuda extrema parter har varit framgångrikt i Europa men då handlar det om både höger och vänstersidans organisationer har blivit förbjudna.

Själv ville jag se hur de som dödade delar av min släkt under andra världskriget ser ut idag. Jag pratade med några poliser som stod vd kravallstaketet utanför bomässan. Vi kom fram till att nere vd Heden ser man nog bäst och att det säkert är någorlunda lugnt där. Hittar en bra plats med folk jag tycker ser trevliga ut. Det blev väntan och mer och mer med folk fylldes på bakom. Helt plötsligt kommer en grupp med röda fanor och skanderar ”inga nazister på våra gator”. Den gruppen stannar ca 20 meter från mig. Helt plötsligt drar de ner sina mössor för ansiktet med endast hål för ögonen, och de personer som stod närmast mig blev oroliga och frågade poliserna om de inte skulle agera. Nej, där gör vi inget, inte förrän de gör något…

Helt plötsligt blir det fart på poliserna som ber oss vänlig men bestämt att gå bakåt. fortsätt bakåt. Poliserna tar sig snabbt emellan oss och kravallstaketet och ber oss att vi går ännu mera bakåt. Det visar sig att en grupp aktivister tagit sig igenom kravallstaketen längre ner på Heden och ut i det avspärrade området. Ja, jag har sett bilderna från händelsen på vänsterextrema sidor och såg att ett par vänner gillade dessa bilder. Jag bestämmer mig för att lämna platsen, för där vill jag inte vara. Jag vet inte vem som är vän eller fiende.

Bestämmer mig för att ta mig åter till bokmässan och går åter till de trevliga poliserna och pratar en stund. Fler och fler människor kom för att ta sig till Scandinavium och de visste om polisens avspärrningar och hade anpassat sig efter det. Nu stod de där och visste inte hur de skulle ta sig vidare, antingen via motdemonstrantgruppen som kastade saker mot polisen eller att vandra runt hela området, en promenade på ett par kilometer. På en av de finklädda damerna rann tårarna, och med det följde sminket.

Väl inne på bokmässan kunde jag från deras balkong följa polisens kamp mot motdemonstranterna. Ca en halvtimmas filmande från händelserna har överlämnats till polis och Expo.

Ja jag fick se de som efter kriget valde att hänga pojkar och män bara för att de var tyskar och hur de tog flickor och kvinnor som gisslan och de skulle våldtas morgon middag och kväll.

Jag kommer inte att bojkotta bokmässan, jag kommer inte att bojkotta Storytel som har annonser på främlingsfientliga sidor. Fast jag ser att mina favoritförfattare och deras böcker på sidor med Nazism och främlingsfietlighet. Inte heller andra bokförlag och författare som också syns på sidor vars budskap jag inte står för, vare sig det gäller höger eller vänster. Däremot kommer jag att arbeta mot extremism i alla dess former.
Jag tror på Sverige, demokrati och öppenhet.

Jag kan bara konstatera att i krig finns bara förlorare.
Tack alla fina författare, alla organisationer alla fina vänner som ställde upp på bokmässan. Jag tror på er!

Det finns inga vinnare i krig, bara förlorare 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s