Kunskap är makt

makt.jpg

Ja visst är det så, och att skaffa kunskap måste vi genom hela livet.
Medan så många diskuterar Trump och andra rörelser med enkla lösningar så har jag under senaste tiden lyssnat på ljudböcker om vem Adolf Hitler egentligen var.
Hur smart Hitler egentligen var, vet ingen, men de som ställdes till svars i Nürnberg visade sig ha högre IQ än genomsnittet. Jag har absolut inte ändrat uppfattning om denna vedervärdiga människa med så många liv på sitt samvete, men jag förstår hur han tänkte.

Vi ser samma tendenser idag och kanske gör om samma misstag igen, om vi inte tar lärdom. Detta har också gjort att jag fått det lättare att argumentera mot det onda och för det goda. En god skola för mig var ju de åren jag slogs för mors vård och omsorg, men också att hitta de misstags som begåtts. Det gav resultat och många har mig att tacka för det jag gjorde. Det gav ju mig stor erfarenhet och kunskap som jag nästan ser som ovärderlig.

När jag skulle föreläsa om mitt sociala engagemang förra veckan, så gjorde jag en sammanställning och konstaterade att jag har närmare 2500 följare via olika sociala medier inkl bloggen. Blev chockad över siffran och började fundera på varför…

Började undersöka vilka det var som följde mig och konstaterar att det allt från gamla mor Hulda till fd överåklagare Nils-Erik Alhem. det var journalister från lokalradion och lokaltidningen till SVT Nyheter och Ekot. Det var stora journalistnamn på rikstidningarna mm. Att jag hade så många ”ovänner” på Facebook som följer mig, och det är i stort sett bara mina blogginlägg som är offentliga. När jag började undersöka Twitter, så såg jag förutom att jag har 1300 följare också var inlagd på massor av listor där ”stora betydelsefulla” personer följer mig, både vad jag säger via bloggen och det jag säger på mediet.

Har jag makt? Nej det tror jag inte, men ibland kommer ett mail att något jag har skrivit har inspirerat någon till en eller flera artiklar. Men när man ser att man är grupperad i lista med proffstyckare, som många följer, eller integration, vård/omsorg.

Jag inser att mina ord är viktiga och någorlunda balanserade. Jag inser också att min kunskap också innebär makt att påverka. Samtidigt ångrar jag att jag började kolla, för på något sätt blev det skrämmande och jag blev rädd.

Behöver nog sova på saken, så jag kryper till sängs igen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s