Hur krismedvetna är vi?

72-timmar_rgb
En fråga jag har ställt mig den senaste tiden är, hur krismedvetna är vi?

I morse visade min termometer i bilen att det var fyra plusgrader och ingen varning för halka, trots det blänkte isen i asfalten och det gick knappast att gå på vissa ställen pga av halka. I går blåste det förfärligt här, även om just vi inte hade någon vädervarning här, medan det i närområdet var både klass ett och klass två-varningar.

Direkt när jag kom hem från jobbet klockan 05 i går morse fyllde jag upp en hink med vatten och ställde undan plus en dunk som hamnade i kylskåpet.

När jag vaknade klockan 10 igen, lagade jag middag, så jag hade mat färdig tills det var dags att äta sju timmar senare. Maten hade kunna ätas kall, och det hade fungerat med vatten att dricka till. Så har det sett ut de senaste månaderna under de vädervarningar vi haft, senaste tiden. a, jag bor på landet, jag vet att vi kan bli utan el, ett träd kan lägga sig över vägen och vi kan inte komma fram med bilen. För några år sedan gick vår telefonstation sönder och placerade en brandbil vid stationen dit vi fick bege oss om vi behövde akut hjälp.

snip_20170112165321Västtrafik har till och från behövt ställa in kollektivtrafiken vid dessa väderlägen som ingen kan rå över och direkt fylls olika kanaler med okvädesord och hat.

Vilket ansvar tar du själv för dig och dina närmaste, dina grannar och vänner.

Om något händer, går du runt i trappuppgången och frågar dina grannar om de behöver hjälp med något, om de har filtar om det börjar bli kallt, eller om de har stearinljus och batterier för lampor och radio. Lyssnar du på radions P4 ifall din kommun behöver ha hjälp av personer för att iordningställa gymnastiksalar där folk kan sova i värme om den försvinner. Har du pengar hemma ifall bankomaterna fallererar.

Även om civilförsvaret lades ner 1995 och ansvaret övertogs av kommunerna och vi inte längre har någon allmän civilförsvarsplikt, så har vi trots det ett ansvar för varandra.

Så är du beredd, nu kör vi…

 

5 reaktioner på ”Hur krismedvetna är vi?

  1. Bra inlägg. Tyvärr är nog vi i stan generellt sett mindre förberedda än ni som bor på landet. Det är ovanligt med strömavbrott mm och då är det lätt att tänka ”det händer inte här”. Filtar, ljus och tändstickor har jag. Batterier till radio har jag inte då jag inte ens äger en batteridriven radio (får gå till mamma då). Kontanter har jag inte ens tänkt på…

    Gillad av 1 person

    1. Jag tror som du att ni i stan är mer ”bortskämda” än vi på landet. Men jag tror också att vi är beredda att ta de problemet. Men jag ville inte fokusera på skillnaderna mellan stad och land, utan att mest att väcka tankarna 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s