Du har ett ansvar

Vi har alla ett ansvar till hur vi beter oss på nätet och i möten med varandra.
Därför är källkritik mycket viktigt, ja viktigare än någonsin.

Vilken grupp tillhör du?

Ett parti i vårt samhälle tycker inte att våra riksdagspartier fick tillräcklig uppmärksamhet med sina politiska frågor i riksdagen och övriga partier. De aviserade att de skall börja med utomparlamentariska metoder och vad händer, jo vi ger dem uppmärksamhet i parti och minut. Från höger till vänster ger vi dem uppmärksamhet i nästan alla deras hjätefrågor.

Det är ju bara att gratulera eller?
Oavsett så har de ju lyckats, inte minst med att vi reagerar oavsett om påståendet är samt eller falskt. Vi springer deras vägar hela tiden och det utnyttjar de.

De sprider nyheter som gärna är omskrivning av verkligheten och vi reagerar och sedan blir det motreaktion och pajkastningen är i full gång.

Vi måste sluta med att mobilisera och ordna motdemonstrationer med sessa förhatliga påståenden och kanske ordna en egen demonstation några dagar senare och visa alternativet istället. Motdemonstrationer tar så mycket kraft att vi sedan inte orkar med föra fram vad alternativet innebär. Reagerar vi i affekt på dessa saker eller vad beror det på? Att vi har en svans som direkt hakar på det främlingsfientliga partiet och sprider deras bilda av verkligheten, och då vaknar svansen på andra sidan och använder typ samma medel.

Robert Klåvus skriver på Twitter: Medmänsklighet är att stå upp och slåss för det goda idealen. Bemötande, respekt, tillit, kärlek, tolerans, anständighet. I alla lägen.

Men varför gör vi inte det är min fråga…
Vi bemöter med samma vidriga bemötande, utan respekt, inte minst för våra med människor. Varför går vi igång på dessa vidrigheter hela tiden. Det finns alternativ, alternativ som vi inte kanske alltid ser när vi upprördheten reagerar.

Låt oss skapa en bättre värld, med just Roberts ord ovan, och ta vårt ansvar till oss och våra barn.

Läs gärna nyheten hur ovanstående påstående om julgransbelysningen spreds och blev viral:

Svensk julbelysning blev viral nyhet – på främlingsfientliga sajter

 

Här kan du själv lära dig att bli en bättre viralgranskare:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s