Alkoholens faror

spirits-295623_1920

Min lokalradio,P4 Väst pratar idag om alkoholens problem. Deras fråga lyder:
Idag pratar vi om alkohol och beroende i etern men vi undrar också över vilka erfarenheter du har av människor som kanske dricker för mycket? Dela med dig av dina tankar och erfarenheter.

Många tror nog att de som har problem med alkohol är de vi ser på stan och vi kallar A-lagare. De, vi kanske, väljer att byta sida på, på vägen för att slippa möta. Slipper vi möta dem, så finns inte problemet. Det finns så mycket mer i detta, en dold alkoholism som inte många ser, mer än de absolut närmaste.

Många är nog de som har alkoholproblem som vi aldrig ser. För de flesta finns det hopp att komma ur beroendet när de väl accepterat det och att vi andra kanske kan hjälpa till.
Det är många som har beroende som ännu inte många vet om, men vi måste veta att det är lätt att falla dit. Tänk på att acceptera ett nej, när du bjuder på något starkt.

Själv svarade jag så här på radion:

1940-talet. En nära släkting kommer hem från skolan i snön, precis i fel ögonblick när de fiskat upp hans mamma ur gårdsbrunnen som halkat på is och snö och trillat i och drunknat.

Dessa minnesbilder fick han kämpa med hela livet och då när det var som värst tog han till flaskan, för att döva smärtorna av det han såg. Han kämpade genom hela med detta, en han försökte också komma ifrån beroendet, både på egen hand.

Om han kämpade tillräckligt länge med att hålla sig ifrån spriten, så gick det över i psykoser i stället och han hamnade istället i ett tillstånd av nyktert dilerium. Till och från hamnade han på klinik, ibland för att han druckit för mycket, ibland för dessa psykoser.

En julaftons förmiddag ringde polisen oss och de hade fått rycka ut akut till honom och ta in honom på psyket.
Vad hade hänt. Han tyckte det var dags att tvätta sina kläder och hade lagd smutstvätten i en hög på parkettgolvet i vardagsrummet i lägenheten på 4:e våningen. Gått ner till ett källarförråd och lånat en högtryckstvätt, tagit upp den i lägenheten och kopplat in den i vattenkranen i köket och börjat tvätta sina kläder med den.
4 fuktskadade lägenheter och dessa personer fick fira julen på i ett hotellrum, medan han var inlåst på psyket. Även vi fick fira delar av julen där, för att utröna vad som hänt.
Inte en droppe alkohol i blodet, men något hade gått fel i tankebanorna i huvudet.

Kan berätta längre om hans liv, en känner att poängen är sagd. Anklaga inte den so inte kan kontrollera sitt drickande, vi vet inget om orsaken, vi vet inget vad so händer i hjärnan, anledningen och när.

Vi måste alla ta vårt ansvar för att motverka dessa problem som alkoholen ger. Då på 40-talet var inte vi lika upplysta om skadeverkningar och vad det kunde innebära. Inte heller var sjukvården lika bra att ta hand om det. Ta tag i problemet så fort som möjligt, både som individ som själv drabbats och som anhörig/vän till den drabbade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s