Vänersnö

20161107_090725

I dag hade jag planer på att besöka vårt shoppingcentra för lite ärenden. Tänkte att det är bra om jag sticker tidigt så 08,30 började jag promenera till bussen. Strålande sol, minus fyra grader lite puder på backen sedan gårdagen. Bättre dag för 3 kilometers promenad till bussen kunde jag inte tänka mig. Jag njöt verkligen i den friska luften och se den lilla snön som låg lite varstans skicka små blänk till mig. Landskapet såg ut som en tavla, målad med varm hand av en känd konstnär. Halvvägs till busshållplatsen började molnen norrifrån, från Vänern strömma in och några snöflingor kom sakta farandes.

På busshållplatsen såg jag att jag var väldigt tidig och beslöt mig för att vandra ytterligare ett par hållplatser för att jag och vovven skulle slippa stå still och frysa.

20161107_134840

Ja inte blev vädret bättre utan snön börjar vräka ner från norr medan solen strålade med full kraft från andra hållet. Ett mäktigt snöfall i strålande sol. Ja vilken bild man såg. Fortfarande tidig och beslöt mig för att gå in i församlingshemmet och värma med medan vovven var kvar ute. I församlingshemmet tyckte de synd om vovven så han fick komma in. Fick mig en kopp kaffe i väntan på bussen. Ser bussen genom snöfallet komma för att åka en kilometer och vända för att sedan komma tillbaka. Snön vräkte ner, men det var inte mycket på marken än. Bussen kommer och jag gör mig redo för att kliva på när chauffören säger till mig och de övriga, ”All busstrafik i Trollhättan och Vänersborg är inställd från och med nu. Denna buss går bara till centrum och sedan vidare till garaget och ställs också in pga snö och halka.

Bestämde mig för att inte åka med utan knallade tillbaka till församlingshemmet där jag och vovven blev inbjudna på sittgympa. Gymnastik och sedan en suverän frukost medhärliga vänner och personer, alternativet kunde inte bli bättre.

20161107_135452

Sedan var det bara att promenera hem i dryga 2 decimeter snö på oplogade vägar.
På en halvtimma förvandlades en strålande fin dag till snökaos och vänersnö, som vi kallar snökanonen här. På västtrafiks Facebookssida där de informerade att bussarna blev inställda, sågades de vid fotknölarna. Kunde inte låta bli att kommentera.

Måste väl vara bättre att inte komma iväg eller inte kunna komma hem än att sitta i en buss som sitter fast i snön, kanske står i diket och snabbt blir utkyld.

För många år sedan när jag själv körde buss så fick jag promenera 3 km i snöstorm till bilen som jag hade parkerat där jag var någorlunda säker att det var plogat för att köra till jobbet. Jag fick be passagerarna att sätta sig över bakhjulen i bussen för att kunna få fäste och kunna starta och stoppa vid hållplatser.

Min granne åkte med en buss som sakta kanade ner i diket på en väg och stod så att den kunde välta vilket ögonblick som helst. I väntan på bärgare och att de säkrat bussen, fick de inte röra sig inte ens ta fram mobilen för att meddela anhöriga vad som hänt, då risken var överhängande att bussen skulle välta.

I dag är jag otroligt glad över att någon vågar ta beslut att stoppa trafiken tills vägar blir farbara igen.

I dag har jag promenerat 3 km till hållplatsen för att få besked att bussarna var inställda och sedan lika långt hem.

Jag fick en mycket trevlig och oplanerad sammankomst istället, så varför skall jag hänga läpp? Nej, nya tag i morgon.

8 reaktioner på ”Vänersnö

 1. Mea M

  Visst är det bra mycket bättre 😊 men tydligen varit ordentligt svårt – sonen som bor i ena staden kom inte till jobbet i den andra pga inställd trafik och att ta cykel var ”för jobbigt” 😏 konstaterade han efter försök

  Gillad av 1 person

  1. Finns ju alternativ om bussar är sena eller inställda. Då har du möjlighet att åka Taxi och begära pengar av Västtrafik.

   Jag och bror fick över 2000:- för att åka taxi från Göteborg till Lödöse södra där vi hade bilen.

   Gillad av 1 person

   1. Mea M

    Ojdå det hade ingen av oss en tanke på faktiskt. Men kanon att veta inför framtiden. Å andra sidan kändes det ju som ett bra alternativ att Inte åka nånstans just i dagens snöväder 😊 Tack!

    Gilla

   2. Max 1150:-per person om du tvingas ta egen bil eller taxi. Så fort du blir 20 minuter sen, så kan du begära förseningsersättning.

    Har gjort det några gånger just för försening och begärt ut ersättning via mobilen. Har fått SMS med 200:- var gång. Bara gå till ombud och sätta in pengarna på mitt kort.

    Gillad av 1 person

 2. Ja, jag såg på Västtrafiks hemsida att det var inställt. Blev lite förvånad, men nu förstår jag. Själv missade jag bussen och fick gå hem från mor. Oj, vad halkigt det var där de hade plogat (men inte sandat…).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s