Min utbildning – din trygghet

20161103_005055

Nu kan jag rädda liv, eller i alla fall försöka, som nog är det ärligaste sättet att säga det på.
För första gången har jag nu ett skriftligt bevis på att jag gått utbildning i HLR, hjärtstartare och luftvägsstopp. HLR har jag gjort fem gånger i mitt liv i skarpt läge, vilket nog är ganska unikt, då utbildaren, som säkert är några år yngre än mig, aldrig har behövt göra det.

Största skräcken jag hade inför denna utbildningen var att jag hade gjort det på båda mina föräldrar i samband med att de vandrade vidare, och deras liv kunde jag inte rädda. Tänk om jag gjort något fel, så att jag var skyldig till att deras liv försvann, det hade gjort ont att veta, även om jag kände mig stolt i de situationerna att jag trots allt hade gjort någon. Men jag var godkänd och då föll en sten från mitt hjärta.

Jag vet att när något sådant här händer, så agerar jag instinktivt, vilket är det vanliga hos mig, därefter kan jag börja tänka. Vet inte om det är bra eller dåligt, men jag känner mig trygg i det, att jag åtminstone gör vad jag kan, i dessa situationer.

Jösses vad frågor jag hade många frågor under denna utbildning, så jag nästan tjatade hål på utbildarens och mina kollegors huvuden, skulle jag tro. Men nu när jag hade chansen så ville jag inte försitta den och jag ville känna mig trygg i att jag kunde detta.  Och nu känner jag mig trygg även om jag hoppas innerligt att jag inte skall behöva utnyttja kunskapen någon mer gång i mitt liv. Men, händer det så händer det. NU har jag också anmält mig som SMS-livräddare, så jag står som frivillig att i händelse av nödsituation hoppa in om något händer i min närhet. Så min utbildning är din trygghet om du är i min närhet när det händer dig något. Jag fick även utbildning i hjärtstartare och luftvägsstopp. Hjärtstartare har jag aldrig tidigare använd men däremot Heimlich manöver, om någon har fått något i luftvägarna. Heimlich manöver har jag aldrig fått utbildning i, men ändå varit tvingad att använda en gång, och det funkade.

Ända sedan jag anmälde mig till denna kurs, så funderade jag på om jag är någon form av magnet som dras till händelser där saker sker. Eller???? Är det så att sakerna sker när jag är i närheten? Fem gånger HLR i skarpt läge, tre bilbränder på fjorton dagar, personer som suttit fast i bilar, personer som försökt hinna med bussen och ramlat och delvis hamnat under densamma och hinna få stopp på kollegan med två centimeters marginal till att bli överkörd av bakhjulet. Cyklist som blivit påkörd och gjort en luftfärd och cyklist som jag själv har kört på. Bror som blivit påkörd och rullat upp på motorhuven, smällt i axeln i vindrutan så det blev grus av den och sedan ner i asfalten igen. Den gången var mina närmaste så chockade, så i väntan på ambulans så fixade vi picknick i det daggvåta gräset i diket, då även bilföraren var inbjuden att deltaga. Som vanligt var jag kolugn och bror låg där med huvudet i mitt knä och jag drack kaffe och fuktade hans läppar med hjälp av en tesked och vatten från ett glas. Ja, man får ju inte dricka något, utan man skall endast fukta läpparna om de ber om vatten, och även det kom jag ihåg. Tagit hand om personer som fått stroke och hjärtinfarkt inför mina ögon.

Ja, jösses vad jag varit med om, och även om jag inte räddad allas liv, så är jag i alla fall glad för vad jag har gjort, och känner mig stolt över det. Så får du chansen att gå utbildningar och lära dig livräddning, så ta chansen. Kunskap är aldrig tungt att bära.

Två filmsnuttar från utbildningen:

 

5 reaktioner på ”Min utbildning – din trygghet

 1. Vad jag blir glad av att läsa ditt inlägg! Bra gjort att våga göra något när situation uppstår.

  Innan jag gick kursen hade jag nog inte vågat försöka. Det är tragiskt att erkänna. Tycker att HLR borde vara del av en obligatorisk utbildning för alla medborgare, tillsammans med t ex brandskydd. Fick gå en brandutbildning på jobbet en gång. Det blev en ögonöppnare!

  Gillad av 1 person

  1. Nej, jag har aldrig varit rädd i situationen, men sitter gärna ner och pratar efteråt om det som hänt.
   Far fick ju något konstigt efter första stroken och det var att han tappade känseln i svalget. I stället för att hosta, så blev det tilt. Han tuppade helt enkelt av och tungan stoppade luftvägarna. Jag lärde mig att ta baksidan på kniven och bända upp käkarna och stoppa knivskaftet under hans tunga och sedan med tummen ovanpå dra fram den igen, och då piggnade han till. Första gångerna var var det flera år mellan händelserna men sedan, i slutet mot hans liv hände det flera gånger i veckan. Men det var var så naturligt för mig, så jag brydde mig aldrig. Men jag vet inte hur många gånger restauranger bjudit på middagen för oss, då som kompensation för att han hade satt något i halsen. Inget ont so inte har något gott med sig 😀

   Gillad av 1 person

  2. Brandutbildning gick jag för några veckor sedan och även där var jag godkänd.
   När jag körde buss gick jag på några utbildningar i brandskydd.

   Då pratade vi om detta med röken och gaser som bildades. Då var det inte lika vanligt med säkrare bussar.
   Då jämförde vi det att andas i en rökfylld buss med gaserna som var men också partiklarna i röken. Gör i ordning en hink med tapetklister och stoppa ner huvudet där och andas. Då kommer du väldigt nära hur det är att andas i bussen. Därför var fria vägar ut en av de viktigaste sakerna och att inte resväskor eller barnvagnar hindrade utrymningen.

   Gillad av 1 person

 2. ogamotoga

  Vilken hjälte du är. Man borde gå iallafall en gång om året på sådana kurser, jag har varit på några stycken, men glömmer hur man gör när det går för lång tid mellan varven. Eller kanske man minns när det väl gäller, jag vet inte. 😊

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s