Slöseri

I morse när jag vaknade strax före 06.30 så hörde jag det första att tidningarna återigen var 2 timmar sena. Min första känsla att jag var överlycklig att det var min lediga dag och jag slapp detta elände. Visst får jag extra betalt för tiden jag får vänta,  och det är bra betalt, men är det värt det. Jag har arbetsplikt till 07,30 och måste vänta. Det är OK, men problemet som jag upplever det är att vi sällan får besked om ungefär när tidningarna beräknas komma. Vet jag med mig att tidningarna kommer om två timmar, då kan jag ta budbilen och börja med att leverera post så långt jag hinner. Posten tar alltid längre tid än tidningsutdelning, och då hade jag ju sparat en massa tid åt företaget och själv kanske kommit hem tidigare. Jag kan åka runt och lägga påminnelser i postlådorna att de måste märka dem bättre för att öka kvaliteten på utdelningen, eller i vissa fall märka dem. Jag kunde åka ut och ändra körordning i läsplattan för att få bättre sortering på posten direkt från lagret. 

Många skulle vinna på detta, inkl abonnenterna som skulle kunna få tidningen något tidigare än om jag måste ”slå dank” i två timmar. Visserligen får vårt företag betalt av tidningarna för förseningarna,  men ändå…

En av mina kollegor är sjuk och de har satt in en vikarie på distriktet, som inte är säker på alla adresser. Jag som bor i närheten vet ungefär var de olika traknamnen och bynsmnen är, även om jag inte kan alla gårdar placering. Jag erbjöd mig att om det är problem med posten så kan jag åka ut med den på dagen. Strax efter radion gick ut med meddelandet så kom ert mail om jag kunde fixa posten på distriktet. Hade räknat med någon timma, en och en halv. Men det var mycket post idag så det tog mig fyra timmar att köra distriktet en andra gång. Nu fick ju abonnenterna tidningarna tidigare än om hen hade delat ut allt på en gång. Men två timmars försening kunde ju använts till postutdelning och då hade jag bara behövt jobba två timmar.

I dag blev det fyra flöden med adresserad post, vilket inte är ovanligt, även om två flöden brukar vara normalt, plus alla tidningstitlar som skall komma till rätt person. Nu levererade jag det på dagen men hade det varit på morgonen, först väntetid och sedan utdelning, så blir min dag förstörd. Det blir för mycket fel på sovvanora och man vaknar ungefär i samma tid som vanligt och kan inte somna om. Men man är inte riktigt vaken på hela dagen och går som i et töcken. Har jag inget vettigt att göra mer än att gå in väntans tider så försöker jag utnyttja det till promenader för att hålla kroppen i trim, vilket bara är ett besvär dagen efter, då man känner sig som man varit på en hejdundrande fest. Nej, för min del är den övertidsersättning jag får,  inte värt en förstörd dag. Jag som inte heller får jobba mer än max 25 procent, måste ju ta ut det i ledighet vilket måste lösas genom att jag tar ledigt någon annan dag. Blir besvär för så många andra också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s