Mer hot och hat!

bilder kronogården
Vad händer var en fråga jag ställde mig sent igår kväll.

Jag var på väg att gå till sängs vid 22-tiden i förrgår kväll när jag ser att något händer i stadsdelen Kronogården i Trollhättan, vilket är min hemkommun. Stadsdelen har under många år varit ett utsatt område vilket vi trollhättebor sedan länge vet. För andra är nog stadsdelen mer känd för attacken mot mot skolan Kronan där 3 personer dödades i förra hösten.

Snart hör jag att det brinner bildäck på vägen,  bussar kommer inte fram och åker andra vägar. Snart kommer även bilder upp på förödelsen. Man skjuter raketer mot bilar och även kastar sten på vissa. Dessa saker är inget nytt, då vi vet att sådant händer liksom att det tänds på hus och garage och annat. Snart börjar en helikopter hoovra över stadsdelen och många som sover vaknar av detta och undrar vad som händer, via sociala medier.

Jag börjar naturligtvis söka i olika tidningar, radio och TV:s sidor för att förstå händelserna, men ingen info att finna.Ringer Ekot på radion och även Nyheterna på SVT och rapportera, men inget händer. Naturligtvis börjar jag undra mer och mer och dessa bilder, är det bilder från Indien för att visa våldet i Sverige, som tidigare har gjorts. Våra facebookgrupper översvämmas med vittnesmål och administratörerna får ett styvt jobb med att hålla dessa grupper rena från de värsta urspårarna. Snart bildas nya grupper som skall tillåta yttrandefrihet och ha högt i tak. Men jag känner att det bara ger en hum om att något sker och jag vill ha besked från en säker källa.

Först i går morse via min lokalradio kommer info om att det varit en grupp på 40-50 ungdomar som varit i området och rört sig och polisen har varit där och pratat med dem men inte sett något. Naturligtvis börjar jag mer och mer undra. I nyhetssändningen klockan 06,30 kommer lite uppgifter om att det även kan ha skett lite stenkastning mot bilar. Mer och mer uppgifter kommer fram under morgonen, förmiddagen och dagen. Då kommer det fram att polisen varit där med helikopter för att få överblick, att poliser inkallas från Uddevalla och Skaraborg. Alternativmedia var fort framme och rapporterade om upplopp i stadsdelen medan det är tyst från gammelmedia och polisen. Vad jag saknade under natten var någon rapport om att polisen hade läget under kontroll, speciellt när de väckt delar av befolkningen med sin helikopter.

Vid 06,30 rapporterar min lokaltidning om att det varit oroligheter i stadsdelen, senare kommer bilder upp och strax efter kl 08 blir det nyhet på lokalradion hemsida. Jag anser att polisen inte bara skall bevaka det som händer utan också informera och även lugna folk som är oroliga i en sådan situation. Tror nog många inklusive mig kände en stor frustration av att inget veta. Jag har ju många vänner i området både gammelsvenskar och nysvenska. Jag känner till stadsdelens historia och även dess rykten, vilket inte är de vackraste.

kronogården
Denna information kom upp på polisens hemsida 05:57 i går morse medan radion rapporterar att polisen varit på platsen och inte sett något. 

Jag funderar på vilket som är rätt, skall polis, myndigheter och media hålla tyst, eller skall de rapportera något via olika kanaler?

Pratade med en av nattvandrarna i staden och han efterlyser föräldrarna till de ungdomar, var är de? Vad kan vi medmänniskor göra för att visa att detta inte är ok? Vad kan kommun och föreningar göra för att skapa dialog mellan olika grupper i detta, de som utför,  boende, och vi övriga för att skapa en trygg stadsdel och tillika trygg stad. Jag vill gärna medverka i detta och vända utvecklingen så att vi får en stad med trygghet för alla.

Vill mitt i detta också ge en stor eloge till min lokalradio som under hela dagen försökt undersöka sanningen i det hela och bringa klarhet i detta. Tack!

Nyheter från i förrgår kväll som kom sedan under dagen.
Förödelse på kronogården i natt (TTELA)
Besvikelse och ilska efter oroligheterna (TTELA)
Radion verkar ha tagit bort gårdagens nyhet om oroligheterna
Ingen brottsmisstänkt efter oro i Kronogården (P4 Väst)

I natt var det nya oroligheter och nu är TV, Radio och tidningar på tårna.
Nya kravaller på Kronogården (TTELA)
Nya ungdomsbråk i Trollhättan (P4 Väst)
Brinnande bildäck i Kronogården – oroligheter för andra natten i rad (SVT Nyheter väst)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s