Hälsporre, en ovälkommen gäst

image

Känner mig otroligt glad över sista halvårets positiva händelser med min kropp. Visst innan jag förstod vad varje del betydde och berodde på, då fanns det lite oro i kroppen. Men samtidigt är det viktigt att kroppen och huvudet kommunicerar och hjälper varandra, vilket inte alltid är lätt att inse.

Att ha blivit av med betablockeraren för hjärtat, blivit av med tabletter för kolesterolet sedan de snabbverkande tabletterna för min diabetes känns jättestort. Trots att det var svimmningar, lårvärk och att jag sist tappade kontakten med verkligheten och kände mig konstig som fick mig att inse, att något var på gång. Bröstsmärtorna som kom från hjärttrakten och strålade ut i vänster arm har inte ens denna gång fått sin förklaring, trots att det är eftersökt sedan drygt 20 år tillbaka. Men det kan jag leva med. Men jag känner mig glad att mina promenader gör så gott. Ännu gladare är jag att hela kroppen får vila från mediciner och framför allt skadeverkningar av diabetes.

Men varför drabbas jag av hälsporre nu?
Ser inget positivt med det just nu. Har ju gått ner 15 kilo, så mina ben och fötter bör ju klara mer vikt. Att jag under ett och ett halvt år arbetat upp min rörelsefårmåga och kondition bör ju vara positivt även för detta. Jag har ju knappast gått för fort fram.
Jag har ju under några veckor haft lite ont under höger fot i samband med att jag stigit upp på morgonen. Dessa smärtor var sedan borta innan jag var på toa. Så mer var det inte med det.

I går fick jag för mig att promenera till grannbyn och deras sammanlysta högmässa. 7.5 km på bra vägar, enkel väg och jag som gått mycket mer än det på en dag. Dit gick promenaden som en dans. Men när jag skulle gå hem, brakade loss. Kom bara ut på landsvägen då foten gjorde ont. Nu ångrade jag mig att jag inte tackade ja till skjuts hem. Men vad gör man inte för hälsans skull.

När jag kom till kyrkan igår så tog jag ett foto som jag skickade ut på sociala medier med orden: efter 7.5 km är jag här och nu skall jag be att det bara är 3 km hem. Inte blev jag bönhörd inte, möjligen straffad. För så ont jag hade i foten så var det säkert 15 km hem 😂

Planen sedan för dagen var att vi skulle ha picknick vid Lödöse museum med lite tävlingar och bus, plus dans runt majs-tången. Men det blev inte så. Men det blev avskedsföreställningen av en midsommarnattsdröm i alla fall. Visst kunde jag gå hjälpligt med en käpp, men inte mer.

Även idag promenerade jag hjälpligt med käppen hjälp till forngården i samhället och var glad. Sedan blev det apoteket för att se vilka hjälpmedel de har för just hälsporre. Det blev avlastande dynor att lägga i skorna. Men bara en bild på dem och ingen info hur de skulle placeras i skorna. Det var bara att sätta igång och googla och vad kommer upp, jo bilder fötter, fötter som är så äckliga och som jag har fobi för.
Nu hade jag både ont i foten och i magen och fick verkligen bita mig i tungan. Men det löste sig och med inläggen i skorna kunde jag och vovven ta vår kvällspromenad och det utan käpp. Så även idag har jag lyckats med mina 20000 steg.
Nå återstår att se om framtiden utvisar något positivt med hälsporre. Tror inte på att vila i ett och halvt år, som det tar att läka, när nu ickevilan ger så många andra positiva effekter.

6 reaktioner på ”Hälsporre, en ovälkommen gäst

 1. Cecilia

  Hej svejs😊

  Tråkigt att höra om din hälsporre.
  Lider av samma envisa, mkt obehagliga åkomma själv så vet hur jäkligt det är….
  Finns ett mkt bra sätt att få bukt med detta som tur är!
  Om du söker på youtube ‘tejpa hälsporre’ kommer det upp väldigt bra info om hur du gör.
  ”Fråga doktorn” har en bra informationsvideo på tejpning och lätta övningar.

  Jag gjorde dessa nu för ett par veckor sedan, samt tejpade efter konstens alla regler.
  Döm av min förvåning…tre dagar senare var det som bortblåst😊😊😊

  En sak till….köp dig ett par riktigt bra träningsskor i sportaffären med ordentlig gelédämpning!
  Det köpte jag och kan du obehindrat gå mina promenader med Sally.
  De kostar såklart en slant, men det är det värt flera ggr om!

  Ta hand om dig och hälsa Nussä ifrån oss

  Kram Cissi m fam

  Gilla

 2. Ger det sig inte kan jag varmt rekommendera Elin på Vänersnäshälsan. Det kostar en rejäl slant men det hjälper. Satt i hennes väntrum och personen före mig hade just hälsporre. Hon kunde knappt stödja på foten in, ut gick hon däremot problemfritt och hon sken som en sol 😊
  Själv har jag bla fått hjälp att bli av med både ischiasproblem och div låsningar i rygg/höfter.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för ditt tips! Mottages varmt.
   Har pratat med min vårdcentral som skall se hur det kan hjälpa mig på bästa sätt utan att jag behöver avstå för mycket promenader.
   I dag klarade jag att promenera min morgonrunda utan käpp och smärtstillande. Ett framsteg!
   Tar jag smärtstillande, så känner jag ju inte om jag går på fel sätt.
   Vi får se vad som händer, men har ditt tips i åtanke. Tack!

   Gilla

  1. Tack! Ibland funderar jag på en elcykel för att ta mig längre sträckor som alternativ till bil. Men både jag och vovven gillar att gå, och jag hoppas det funkar även om jag försöker ta det lite lugnare.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s