Japansk trädgård #blogg100

image

Här om dagen skrev jag ett kort avsnitt om stubben. Anledningen till att det blev kort var att kvällen var sen och jag skulle upp om två timmar för att jobba. Ytan där stubben var,  och tidigare vår granna gran som stormen Egon fällde, skall bli någon form av japansk stenträdgård, eller i alla fall en svensk variant.

Vi har ju lite trädgårdsprydnader som vi vill ha, men nästan var man än ställer dessa så står de I vägen för grodan (gräsklipparen). Genom att ordna en gräsfri/klippfri yta och placera en del av prydnaderna där så är de inte ivägen för något. Så förhoppningsvis blir trädgården mer lättskött.

Man vill ju gärna få göra det man är bra på men också kunna njuta utan att hela tiden hitta en massa jobb.

Ingredienser i en japansk trädgård:

Stenar

En enda väl vald sten med karaktär kan ge fin stämning. Ett arrangemang med flera stenar ska helst vara naturligt asymmetriskt, men ändå balanserat. Gångstenar leder besökaren genom trädgården och ska aldrig placeras i en rät linje.

Grus

Grus och sand symboliserar ofta vatten och de krattade spåren ska visa vågrörelserna runt trädgårdens ”öar”.

Vatten

En enkel vattenspegel, t ex i ett kar, räcker. En damm ska ha en oregelbunden form. Ställ gärna några stenar, eller ”öar” i den, så att man gå över.

Broar

En gångbro binder ihop olika delar av trädgården och symboliserar kommunikation mellan olika världar. Den kan vara enkel och rak och lika gärna leda över grus som över vatten.

Murar

Japanska trädgårdar döljer sig ofta bakom en hög mur eller häck, för att skydda från insyn och stimulera fantasin om trädgårdens skönhet.

Inhägnader

Staket fungerar som avgränsningar mellan olika delar av trädgården. För att de ska åldras naturligt och vackert görs de ofta av bambu eller något annat obehandlat naturmaterial.

Mossa

Om marken inte är täckt av grus, är den grön av mossa eller någon annan marktäckare. Inför en teceremoni ska värden helst vattna mossan för att visa sin gästfrihet.

Träd

Tallen symboliserar styrka och seghet tillsammans med bambu och japanskt aprikosträd. Tallen är grön året om, aprikosen blommar redan i februari och bambun böjer sig i storm utan att brytas. Körsbärsträdets blomning visar enligt japanerna på livets lycka och flyktighet.

Gräs och halvgräs

Rörelsen och det stilla prasslet från bambu och andra gräsarter hör till en japansk trädgård. Ett vanligt gräs är Susuki, Mischantus sinensis. Även halvgräs som starr är vanligt.

Prydnader

Används sparsmakat i Japan. Förr höll vattenspelens klånkande ljud djuren borta från odlingarna och vattenkaret var till för att gästerna skulle svalka sig innan de steg in i huset.

Blommande växter

kommer tillsammans med prydnader sist på listan. En blandning av många sorters blommor är smaklöst enligt japanerna. Hellre en eller några få blommor som verkligen får komma till sin rätt, t ex, japansk iris, trädgårdshortensia eller en lotusblomma.

Källa: Japanska trädgårdar av Christa Holm, Natur och Kultur.

En reaktion på ”Japansk trädgård #blogg100

  1. ogamotoga

    Är lite svag för Japanska trädgårdar … ofta så mysiga och spännande. Som du skrev, fantasin tar fart. 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s