Belöningen #blogg100

grattisblommor
Visst är vi människor (och många djur) fantastiska! Visst blir vi otroligt glada om någon ringer på dörren med en ask choklad eller en bukett blommor med orden jag kände bara för att överraska dig med detta. Min glädje känner inga gränser vid dessa tillfällen och jag vet inte hur jag skall kunna tacka för detta. WoW, vilken kick jag fick av detta när hjärnans belöningssystem aktiveras. Jag ser ju på min hund och mina katter hur de njuter när jag klappar och kliar dem. Här aktiveras en annan del av hjärnan som också ger känslan av välbefinnande när jag gjort en aktiv handling för att belöna.

Men dessa system kan också aktiveras när man kan påpeka/straffa någon för att gjort fel inför gruppen. Det är en form av hämnd…
Vi har ju sett de politiska ”skandalerna” med Mona Sahlin, Gustav Fridolin, Mehmet Kaplan med flera, hur många vars belöningssystem har aktiverats när det hört om dem, och hämnden har blivit ännu ljuvare när de kunnat dela sin frustration och ”spy galla” över dem. I dessa fall har inte mina belöningssystem aktiverats och jag ser ingen vits med det som jag kallar drev och spam.

För mig aktiveras mina belöningscentra när jag ser att någon/några avslöjar sanningen bakom de främlingsfientligas uttalanden och där är verkligen hämnden ljuv. Får många triggas också det aktiva valets belöning igång när man delar dessa uppgifter vidare på exempelvis sociala medier. För dessa personer blir då hämnden och belöningen dubbel, då två belöningscentra aktiveras. Men när det blev för mycket delningar och jag upplever det som spam, så vände det hos mig och mitt belöningssystem startar när jag spärrar dessa delningssajter, prioriterar ner människor i flöde. Jag behöver ju inte dela det vidare för att aktivera njutningen utan det räcker med att jag vet. Där blir också hämnden ljuv.
Mitt belöningssystem aktiveras också när jag ser alla fantastiska foton som vänner på sociala medier delar. Kan jag sedan tacka för delningen, så dubblas min njutning, och blir ännu större om jag får ett fint svar på det.

När jag skall ut på promenad eller till bilen så passerar jag vår syrenhäck som doftar helt underbart när den nu står i full blom. Här aktiveras också njutningen och både promenaden eller bilåkandet känns mycket bättre. Nu när liljekonvaljerna börjar blomma och jag känner doften av dem, då dansar jag på små moln. Ibland lägger jag mig ner på mage och sniffar på dem för att öka njutningen med att göra ett aktivt val.
Nästa söndag kommer min njutning att bli ännu mera påtaglig då jag kommer att plocka den första buketten med den och ge till mor och far. Då blir det två buketter. en på deras grav och en på vårt köksbord. Så visst är våra belöningssystem fantastiska.

Nu skall jag fortsätta belöna mig med en kopp kaffe som ger mig njutning.

Läs gärna Forskning & framstegs artikel om varför hämnden är ljuv

5 reaktioner på ”Belöningen #blogg100

 1. Intressant inlägg och artikel! Själv är jag lite tvehågsen inför begreppet hämnd. Försöker bekämpa de känslorna hos mig själv.

  Alla handlingar och beteenden går ju inte att förlåta, det medges. Men jag tycker ändå det är intressant att försöka förstå istället för att smocka tillbaka. Fast lite skadeglädje kan jag ju inte hjälpa att göra mig skyldig till, nu och då. 😉

  Skön söndag, på dig!

  Gillad av 1 person

  1. Hämnd är enligt uppslagsverk: Hämnd är en reaktiv eller straffande handling på en upplevd orättvisa eller missgärning.
   Så ur min synvinkel är det ett väldigt vitt begrepp och kan också kopplas till individen. Så det som en upplever som hämnd kan upplevas som nonsens hos någon annan.

   På våra tidningsdistrikt har vi ibland tjuvar som knycker grannens tidning. När vi sedan får fatt tjuven, så är vi ju nöjda, och vi har fått vår hämnd. Sedan är ju frågan om det är värt att polisanmäla, då det är svårt att bevisa rent juridisk om vem som gjort det. Men har tidningsstölderna upphört så kanske det räcker med det för att jag skall vara nöjd.
   Det är ju samma med rasister, som många använder om de främlingsfientliga. I o m att ordet bygger på att vi människor består av olika raser, så benämnas man som rasist. Men du lär ju knappast få någon att svara ja på frågan om de är rasister. Så att använda ordet mot någon är också en form av hämnd.
   Jag undviker därför ordet rasist och istället använder jag främlingsfientliga. Precis som jag tänker på de som inte ville acceptera mor för hon kom från ett annat land, Tyskland, med ett nazistisk förflutet.

   Gillad av 1 person

  2. När vi gick i småskolan så älskade vi att lägga häftstift på lärarens stol för att sedan se hur läraren reagerade när hen satte sig.
   Men läraren betalade tillbaka med samma mynt och hämnades genom att på rasten genom att placera häftstift på alla våra stolar.
   Tror nog läraren tyckte att hämnden var ljuv och det blev effekt på det för det var ingen mer som lade häftstift på dennes stol.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s