Konspirationsteorier #blogg100

Borough_Hill_mast

Jag jobbade tidigt igår morse och blev snart varse om att Radio/TV-masten  i Häglared utanför Borås brutits itu och delar har fallit i marken. Detta kunde jag inte missa då varenda nyhetssändning under natten, innehöll information om detta. Just nu strax efter midnatt så finns uppgifter om att misstankar om sabotage har stärkts. Att någon kan sabotera en radiomast är allvarligt men att någon kan stoppa lokalradiosändningar från en station är katastrof och är mer eller mindre ett brott mot yttrandefriheten. Nu kunde ju P4 Sjuhärad sända sina program via webben och kom ut den vägen.
Men Sveriges Radios kanal P4 har ju en mycket viktig funktion i vårt samhälle då det är den vägen som mycket av viktig information sprids från att det finns älgar intill vägen fram till varningar för allmänheten vid stora händelser.

Snart förstod kanalen att de fanns många frågor om vad som hänt men också att allmänheten behövde lugnas. Så P4 Sjuhärad startade en livechat som rullade stora delar av dagen på deras hemsida.

Många höll en mycket sansad ton i chatten även om det fanns en frustration. Tror det är viktigt att kunna prata så här med någon så inte konspirationsteorierna får för stort fäste. I vissas ögon var de ungdomar som klättrat i masten redan dömda och hängda, helt utan förhör och rättegång. Andra såg direkt en koppling till ”ryssen” och när reportern frågade om källa för det, så behövdes inte det, det visste man ju ändå. Det är farliga teorier!
Sedan fanns det personer som ansåg att P4 skulle konfiskera de privata radiokanalerna för att sända via deras sändare.
Själv reagerade jag på att radioreportern hela tiden påstod att de inte får sända i de kommersiella kanalerna och att det finns tekniska begränsningar att kunna göra det. Visst har sändningsledningen på Sveriges Radio möjlighet att tillfälligt ”ta över” de kommersiella kanalerna och det är vid VMA. Så den tekniska möjligheten finns idag, just för det. Om det sedan är en frivillig överenskommelse eller är lagstadgat, vet jag inte. Inte heller hur den tekniska biten är utförd. Möjligheten finns ju för att Sveriges Radio och då P4 är en beredskapskanal.

Även idag fortsätter chatten och olika teorier och jag ser att många direkt vill döma de som gjort detta. Det mest intressanta är att få fast förövarna och sedan få reda på VARFÖR de gjort detta. Sedan kan de dömas. Det gäller att se skillnad på SPÅR och TEORI. Spåren har de hittat och det verkar inte vara en slump att någon har skruvat ur alla bultar till stagvirarna. Men VARFÖR?

Vi får hoppas att MSB och övriga aktörer kommer fram till något vettigt i sitt krismöte om masthaveriet, och att vi kan skyddas från liknande i framtiden, och ta lärdom av detta. Men vi skall inte döma någon på förhand, även om det vore skönt att få ett svar och få fast förövarna.

Vi måste värna det fria ordet och att vi kan få ut viktig och korrekt information till allmänheten, men vi får inte utnyttja det fria ordet till vad som helst.

Här kan ni se P4 Sjuhärads drönarfilm från masthaveriet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s