Pressfrihet = demokrati #blogg100

Tidning-2

För mig är pressfrihet det samma som demokrati. Makten i Sverige utgår från folket och det är är en av grundstenarna i vårt demokratiska land. Men vi behöver också press, radio och TV som granskar makten, då de kontroller som sker inte alltid fungerar på bästa sätt.

Vi har i dag radio och TV i allmänhetens tjänst, som skall vara så fri från yttre påverkan som möjligt, det några i bland kallar statstelevisonen. Vi har också andra medier, inom radio, TV och tidningar som på olika sätt är påverkade av olika intressen.

TV 4 som bara får sin inkomst från reklammakarna kan ju aldrig bli 100% fri, då det finns de som kan sluta göra reklam om kanalen granskar saker kritiskt. Våra tidningar är ju också politiskt färgade beroende på vem som äger dem. I dem finns det olika sorters sidor, såsom nyheter, som inte bör vara för politiskt färgade, vi har fria ord och debatt, där vi medborgare kan uttrycka oss och sist men inte minst, ledarsidor som politikens förlängda arm.

För mig som individ är det viktigt att ta in nyheter från flera källor så jag kan bilda mig min egen uppfattning om saker och ting.

När nu Telia gick ut med sitt erbjudande om fri surf på olika sociala medier så begränsades i mina ögon yttrandefriheten. Facebook är bra till mycket men också en sajt som kan begränsa min världsbild och också bli en ”hjärntvättare”. Facebook är tillsammans med sina användare en stor maktfaktor att räkna med. Men förhåller vi oss bara till den kommer vår världsbild genast att krympa. Med sina algoritmer försöker Facebook tolka mina intressen och visa det de tror jag är intresserad av, inte det jag verkligen är intresserad av. Men personer som gör bra inlägg och följs av många, så vill Facebook har betalt eller deras inlägg sorteras ner i flödet. Helt plötsligt kostar yttrandefrihet pengar. När min surfpott är slut, så blir jag också hänvisad till Facebook, så även där begränsas min yttrandefrihet och att ta del av pressfriheten. Om detta sker, hur många Anton Lundin Pettersson, lär växa upp i detta landet, där vi får en skev världsbild och tror att hela världen håller med mig, då jag inte ser majoriteten som inte håller med.
Vet inte hur långt Twitter och Instagram har kommit med sina planer på att begränsa yttrandefriheten genom att påverka sina flöden, men den utvecklingen gör mig rädd.

 

5 reaktioner på ”Pressfrihet = demokrati #blogg100

 1. Och lägg till AI som i framtiden kanske kan bli din sorterare av nyheterna och information. Kommer AI vara styrt av någon annan eller kommer den utveckla egna mål och idéer? Hur kommer vi veta?

  Gillad av 1 person

  1. Vi har ju idag Omni som försöker skräddarsy nyhetsflödet efter dina önskemål. Själv använder jag Omni för att få nyhetsflashar men kollar gärna andra flöden senare via olika medier, för att ge en mer helhetsbild.

   Jag vill inte tänka tanken när vi bara kan följa sådant som vi själva tror på, för då blir det farligt och människan blir mer splittrad.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s