Hjälp, jag är oskyddad trafikant #blogg100

alejandroescamilla-dude-walkin

Jag och vovven går ju våra rundor i skog och mark var dag. Oavsett om vi går den långa eller långlånga vägen så måste vi promenera på vår landsväg mellan knappt en km eller drygt två km. Vi bor strax söder om samhället där landskapet är böljande och vägen slingrar sig vackert genom landskapet.

xperia 593

Vi bor otroligt vacker här och jag som gående vill också njuta men utan att riskera livet. Ibland är det som om vissa bilister struntar i mig, eller vill skrämma mig då vi inte hör hemma på vägen. Vid regn känns det som om de försöker hitta varje vattenpöl för att skvätta ner mig så mycket som möjligt. Inte alla men en del. En del tar mycket fin hänsyn, medan andra helt struntar i att vi finns på vägen.

I dag skrev jag till min lokalradio P4 Väst och föreslog att de skulle ta upp detta med oskyddade trafikanter på vägen.

Min skrivning till radion:

Hej!

Skulle ni inte kunna ta upp detta med oskyddade trafikanter på våra vägar och hur vi gör när vi passerar dem med bilar.

Själv funderar jag på om jag kan ordna en stingpinne i byorna, gärna med vassa spikar i ytteränden.

För ett tag sedan skrev jag en Tweet ”Djävla bilist! Ge tillbaka mina byxor som nu hänger på din backspegel”

För någon vecka sedan frågade Trafikredaktionen om det tas hänsyn till oss som går med våra husdjur på vägarna. Jag svarade så här:

”När de inte ens tar hänsyn till mig som gående så tar de ännu mindre hänsyn till min dvärgpudel.

Har en knapp km på en 70-väg där jag måste gå för att komma till skogsvägen. Där körs många gånger alldeles för fört.
Senast i dag på fm kommer en bilist uppför backkrönet i hög fart på väg mot vänster sida. Vrider på ratten för att komma på rätt sida och styr rakt mor mig. Jag sträcker ut handen för att visa här är jag, håll avstånd till oss. och därefter svänger åter vänster. Rattsurf???

I går eftermiddag hade jag själv passerat backkrönet. En bil kommer farande med dj… fart. Lägger sig på vänster sida framför backkrönet utan fri sikt och utan att minska farten. Möte kommer och han styr mot mig. Hade jag inte hoppat över diket och dragit med mig vovven i kopplet hade det varit köttfärs på platsen.

Ingen av dessa bilister stannade och undrade hur de gick…

Visst, det händer inte var dag, men någon gång per vecka händer liknande saker. En del bryr sig inte utan håller samma fart och samma spår som om vi inte existerade.

Tycker själv att både hålla avstånd och ta ner hastigheten när man passerar oskyddade trafikanter, är viktigt…

Jag undrar vart hänsynen vi skall visa varandra i trafiken har tagit vägen…

 

7 reaktioner på ”Hjälp, jag är oskyddad trafikant #blogg100

 1. Jag saktar alltid in och håller ut när det rör sig människor vid vägen, annat känns ju märkligt. Varje gång jaggöt det tänker jag på den person som en mörk natt på öland plötsligt dök upp i mitt strålkastarljus när hen snubblade runt i vägkanten. Jag blev så rädd att hjärtat stannade till ett slag! Helt oskyddad, helt utan reflexer eller ficklampa….hua!
  Linnea i Bayern

  Gilla

  1. Ja, du Linnea…
   Det har jag också varit med om, man blir chockad….
   Nattetid har jag alltid reflexväst på mig.
   Barn och föäldrar brukar vara mycket duktiga på det här, i alla fall. Men det finns ett segment däremellan som det inte är ”ballt” med reflexer…

   Gillad av 1 person

 2. Det finns ingen hyfs eller hänsyn idag, särskilt inte bland bilister och cyklister!
  Jag tycker vi borde krama varandra i trafiken, inte mobilerna, en olycka händer så lätt ändå och konsekvenserna av den är så mycket värre än att komma ett par minuter för sent.

  Gillad av 1 person

  1. Tror det är för mycket stress i samhället idag. Ser jag att något har hänt, så naturligtvis stannar jag och försöker hjälpa till, eller är det andra där, så håller jag mig ur vägen.Inte springer jag med mobilkamera och filmar och fotar i alla fall…

   Gilla

 3. Råkade ut för en karl som kunde tappat huvudet idag. Jag såg traktorn med sopmaskin efter, den stod parkerad rätt dumt då gatan är smal och det är en hög o vass stenkant vid gångbanan. Så jag koncentrerade mig på att undvika att köra på vare sig det en eller det andra. Rättsom det är kommer det ett huvud ut i vägen i höjd med kofångaren… Karln hade tydligen något vaj på sopmaskinen som han, framåtböjd, gick runt o kollade. Tur jag har mindre bil numera och inte bara blåste förbi… Det hade kunnat bli en riktigt otäck olycka.
  Det gäller att vara uppmärksam i trafiken även som oskyddad trafikant. När det gäller folk som går vid landsvägar brukar dessa ha bra med reflexer och har de djur med sig brukar även de synas. Då är det värre på den punkten i tätorterna…
  Sedan förstår jag inte dessa människor som blåser på som idioter på smala, krokiga vägar med dålig sikt. Bara för att det står 70 på skylten betyder inte det att det är lämpligt att hålla den hastigeheten… Och siffran på skylten är inte lägsta tillåtna hastighet heller vilket en del verkar tro 😡

  Gillad av 1 person

  1. Kör du fortare än skylten visar gör du dig skyldig till hastighetsöverträdelse. Men händer den en incident, då gäller ju vårdslöshet i trafik som går till åklagare., som bestämmer om ev åtal.
   Även cyklister är ju ett folk för sig många gånger. Vi måste alla visa hänsyn…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s