Tweetdeck, gör ditt val #blogg100

tweetdeck

Tweetdeck hjälper mig på Twitter. Själv började jag använda Tweetdeck medan det var en egen sajt. Denna köptes sedan in av Twitter och är nu en del av Twitter självt.

Största fördelarna är att kunna dela in tweetarna i olika kolumner men att också kunna filtrera de olika kolumnerna.
Om vi tar bort den blåa kolumnen som endast framträder när jag själv vill skicka en tweet, så kan jag ju ha flera kolumner. Min första kolumn innehåller hela mitt twitterflöde där jag ser alla som tweetar. Min andra kolumn innehåller ”mentions”, där jag er om någon kommenterat mina tweets. retweetat eller ”hjärtat”. Min fjärde kolumn kallar jag ”bästisar”, den innehåller tweets från vänner/personer jag gärna följer lite extra noga. Där hamnar ex vis Anja Kontor nu när det är aktuellt med serien ”När livet vänder”. Därefter följer flera olika kolumner oftast baserat på hashtaggar som jag är intresserad av.

Här om dagen var det sport som intresserade många och namn som nämndes var MODO och Leksand. Inte mitt intresse, så jag lade in i filtret att tweets innehållande ”modo OR leksand” inte skulle visas i det flödet. Nu slapp jag se dessa tweets, puh!
Skriver någon att Leksand är underbart vackert, så försvinner ju även den tweeten i det flödet.

I går tweetade jag följande ”Är lycklig över tweetdeck. Behöver inte blockera vänner när de tweetar om sport. Räcker med att blockera ord, så försvinner de ;-)”.
Då startade en snabb reaktion i min kolumn med ”mentions”. Många gillade det, en del retweetade och hjärtade det, medan andra frågade frågor. Därav detta blogginlägg.

Min tredje kolumn med DM, vet nog de flesta vad det handlar om.

Min fjärde kolumn är ju mina bästisar. Där lade jag inte in mitt sportfilter med ”modo OR leksand”, så där såg jag min bästisars kommentarer även om detta. Hade jag lagt in filtret så hade de försvunnit även där. (Så Peter, du behöver inte vara orolig, jag såg vad du tyckte ändå).
Nu i veckan när Bryssel drabbades terror, så valde jag att spärra min första kolumn med en massa ord, så som Bryssel på flera språk, Men också Belgien och liknande. Mycket var spekulationer och lösryckta kommentarer, eller från alternativa medier, som jag inte ville se. Så den mesta ”skit” om händelserna kunde jag sortera bort. Däremot vad mina bästisar sade, de såg jag ju i en annan kolumn. Tillfälligt plockade jag bort någon bästis, då jag uppfattade den som extra chockad och inte helt till fullo klar. Där kom istället min DM-kolumn väl till passa att vi kunde föra en egen dialog och jag kunde ge den personen trygghet och ”hålla handen”.

Sedan kommer flera kolumner med flera olika teman.
Jag följer ju programserien ”När livet vänder”. Programmet har ju sin egen hashtagg, ”#närlivetvänder”. Jag har då skapat en kolumn med ”#närlivetvänder” och där ser jag ju allt som sägs om programmen om det innehåller hashtaggen. Där ser jag ju inte bara de jag följer utan alla som twittrar om det och använder taggen.
Likadant gäller för programmet ”Allt för Sverige” och deras tagg ”#alltforsverige”

Svensk politik kan också vara intressant, så jag följer ”#svpol” men den taggen används också av många personer mer extrema åsikter som jag inte vill se, så då väljer jag de taggar med ”#svpol” som INTE innehåller orden ”#asylkaos”. Om nu någon med dessa enligt mig extrema åsikter ändå går igenom, är det bara att blockera twitterkontot.

Taggen ”#flykt” är också intressant att följa, men som också ”kapats” av extrema. men jag blockerar ”#asylkaos”.  Så på det sättet tar jag fram kärleken och blockerar hatet.

På detta sätt ser jag det jag vill se, utan att reta mig på annat.
Med hjälp av Tweetdeck fylls mitt flöde av kärlek och hatet slipper jag se, om man vill förenkla det.

Hoppas det gav er lite att tänka på…

Vill du själv prova, så skriv in adressen https://tweetdeck.twitter.com/ och testa…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s