Räkna till 10 innan du tweetar #blogg100

Nu har det hänt igen och allt tyder på att det var ett terrorattentat från IS, som riktades mot Bryssel, EU och vårt öppna samhälle. Vi är många chockade och förtvivlade över det som hänt, och vi vill så snart som möjligt ha ett svar. Men framför allt på Twitter kändes det som om tredje världskriget brutit ut. Det började med en tweet, två tweetar sedan brakade helvetet loss där. Alla delade allt hej vilt, utan att kontrollera källor och sanningshalt i det som delades ens begrundades.

Att vi har yttrandefrihet innebär också att vi har ett ansvar att inta bara dela med oss av vad som helst.
krisinformation1Krisinformation.se var snabbt ute med att vi måste vara källkritiska med det vi ser och delar vidare. Detta gäller alla både media och vi vanliga twittrare. Även MSB gick snabbt ut med den informationen, och på deras sida finns bra information om källkritik. En av mina twittervänner skrev på twitter, snart så smäller väl en bomb på europaparlamentet också. Bomb på europaparlamentet, var det jag med en gång och fokuserade på. Var glad att jag läste det en gång till, innan jag ev gjorde någon åtgärd. Hade jag kanske jobbat där och var skärrad över händelserna och bara såg ”bomb på europaparlamentet” kunde den personen skapat ytterligare panik där.

När jag i början på 90-talet fick min panikångest och min kropp levde rövare med mig, så fick jag lära mig att jag skall fokusera på det händer nu, och inte på det som ev kan komma. Allt för att inte spä på mina händelser i kroppen ännu mera. Nu är Europa fick panikångest, så var det precis vad vi gjorde, spädde på med det vi fruktade skulle hända och inte fokuserade på det som hänt eller hände just nu.

Både SVT och TV4 gjorde sina tabbar genom att tro att en film som spreds på nätet var något från Bryssel. Men den var i själva verket från explosionen på Domodedovo-flygplatsen i Moskva 2011, enligt Metros Viralgranskaren.
Helt plötsligt fick folkkampanjen asylrätt panik och började klicka på fel länkar och började retweeta Pegidas information, som går stick i stäv med folkkampanjens mål.

En bloggvän satte ihop en sida fast med lite annan info, som jag rekommenderar.
http://ingelahjulforsberg.se/2016/03/22/bryssel-kriskommunicerar/

 

2 reaktioner på ”Räkna till 10 innan du tweetar #blogg100

  1. Vissa borde nog räkna till 100. Minst. Nu har jag inte twitter eller så mycket annat heller så jag slipper panikspridare. Att vara källkritisk var något jag fick lära mig i skolan men som numera verkar vara något bortglömt. Står det i socialamedier eller nån annanstanns så ”måste” det ju vara sant! Jo, tjena…
    Tänk om fler kunde tänka längre än näsan räcker…

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s