Enorm hjälparvilja #bloggswe

Lampedusa_noborder_2007-2Vilken enorm hjälparvilja det finns i Sverige! Jag är överväldigad!

Jag har gått med i en grupp som kommer att stödja och hjälpa nyanlända med deras första kontakter i Sverige.
Startades i tisdags och vi är nu över 4000 medlemmar som aktivt vill hjälpa till…. Otroligt!

Viktigt att veta är om det kan bevisas var det kommit in i EU, så gäller det att det är det landet som de skall söka asyl i. Alla skall sändas tillbaka till dessa länder där de ankom. Detta enligt Dublinförordningen. Ett sätt att bevisa det är ju att de fått lämna fingeravtryck när de kom till första land i Europa. Detta gäller alla alla länder förutom Grekland dit inga skickas tillbaka till från Sverige. Detta av en mängd olika orsaker med framför allt att de grekiska myndigheterna just nu inte kan göra rättssäkra utredningar. Även Italien har stora problem och där finns vissa tveksamheter. Kommer de till Sverige och söker asyl och de inte kan bevisas att något annat land är första asylland, så blir Sverige.

Så därför är det viktigt att de får reda på vilka lagar och regler som gäller. Så Sverige följer Dublinförordningen enligt gällande avtal. Däremot har Sverige beslutat att flyktingar från Syrien som kommer till Sverige som första asylland, så har de rätt till PUT, dvs Permanent UppehållsTillsånd, Men som sagt, detta under förutsättning att Sverige är första asylland. Dublinförordningen kom ju till innan denna flyktingkatastrof och människor vill komma till trygghet och fred.

Jag är så glad att både SJ och Västtrafik nu enats om samma sak: Tågpersonal låter flyktingar utan biljett åka med
SJ säger – ”Alla passagerare måste ha en biljett. Det handlar om en säkerhetsfråga för både flyktingarna och de övriga resenärerna. Vi har i stället gjort så att om man inte har en biljett när man kliver på tåget, slipper man den extra avgiften som annars tas ut. Personalen försöker också hålla nere priset så mycket som det går, säger Berglund.”
Men alla fall kommer att lösas individuellt. Tyvärr finns det de som har svårt att acceptera dessa beslut och väljer att anmäla dessa företag till olika myndigheter och instanser. 😦

När jag ser det fina välkomnandet så kan jag bara säga två saker:
Jag är så glad att jag är svensk (halva jag).
Jag är så glad att jag är tysk (halva jag)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s