Är emot uthängningar #bloggswe

Ja visst, jag är emot uthängningar på nätet, såsom Expressen gjorde med bloggerskan ”Julia Caesar” men även det som twitterkontot @snubbarna. Men samtidigt känner jag att att det Expressen gjorde var en logisk följd av händelserna med den främlingsfientliga sajt som hänger ut personer vitt och brett, både med namn och telefonnummer.

Expressen lyder ju under de pressetiska regler som branschen tagit fram gemensamt under lång tid, men man får pröva sak för sak. Många medier skrev om Expressens tilltag men utelämnade det riktiga namnet på bloggerskan. Men jag tror att Expressen har stort faktaunderlag för att göra det.

Snubbarna har inte de resurser och har ju hängt ut personer från privata chattar och gruppchattar men även personer som lider av sjukdomar och inte kan anses fullt kapabla för sina handlingar. Att sedan personer använder kontot för att hota andra personer är absolut inte rätt. Såg en kommentar, ”Ber du inte om ursäkt, så hänger jag ut dig på snubbarna”.

Jag har själv blockerat dessa personer i mina flöden i sociala medier, både de som hänger ut och uppmanar till uthängningar men också hot och trakasserier mot dessa. Exempelvis de som uppmanar till och uppviglar mot Julia Caesar.

Att feministerna har anammat uthängningssättet från högerns teorier har fått mig att ifråga dessa personer, både de som hänger ut och de som ser till att informera kontot om vad som sker.

Många personer som jag beundrat stort har i mina ögon förvandlats till skit, bara genom att följa dessa konton. Detta strider mot mina värderingar. Visst jag delade länkar igår om Julia Caesar men delade också det som skrevs om varför detta skedde.

Jag lyssnade igår på journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius och viralgranskaren Jack Werner i deras samtal i Studio Ett och är glad att främlingsfientligheten inte har ökat, men de främlingsfientliga krafterna har omorganiserat sig och hittat andra vägar att nå ut med sitt budskap.

Uppdrag granskning kommer att ha en satsning på näthat mot unga, se trailern högst upp och kolla in deras sida om #hatet och du kan även följa dem på Facebook.
Gör din röst hörd, hjälp till att sprida informationen och glöm inte tipsa redaktionen om du har något du vill berätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s