Fick inte se Måns…. #bloggswe

Hugo Bengtsson och övriga familjen fick inte se sin favorit Måns Zelmerlöw på stadsfesten i Jönköping.
Jag tycker otroligt synd om pojken men det finns två versioner av händelsen. Vem som har rätt, vet jag inte.
Men all heder till arrangören som hävdade att det handlade om säkerhet, både för familjen och övriga deltagare.

Redan på den tiden mellan 1984 och -94 så ”bråkade” jag om säkerheten på mina bussar. Dagmammorna gjorde upp med varandra att nu åker vi in till stan med våra barn. Kommer till hållplatsen där står vuxna med två barnvagnar. Visst det var ok, de fick lasta in vagnar, barn och sig själva.
Betalat och klart och iväg. Nästa hållplats, samma visa men denna gång fick de endast åka med om de fällde ihop vagnen och placerade mellan stenen.

Det går så bra att ha dem i gången, vi håller i dem. För er skull, men övriga passagerare då?
De skall inte behöva klättra över era vagnar. Och behöver vi utrymma bussen pga olycka eller brand, vad händer då?
Om jag behöver bromsa och ni tappar vagnen och den kommer farandes i 50 km/Tim i mittgången, vad händer då?

Har fått till svar av dessa personer att det behöver ju inte hända något. Nej, men om…
Skulle jag vetat om att något skulle hända på turen, så hade jag inte kört den.

Då på den tiden diskuterade inte några bilbälten i bussarna, men jag föreslog att de skaffade sig en skidresa så de kunde spänna fast barnvagnen i stången på väggen vid barnvagnsplatserna, usch vad löjlig jag var, när jag sade sådant.

I dag finns speciella platser för rullstolar där de kan sitta säkert. Då var det inte tu tal om saken.
Finns ingen rullstol kan den användas för barnvagn, så fler vagnar får plats. Och dessa platser är nu försedda med ”skidremmar” så att barnvagnar kan spännas fast.

Har varit på bl a Liseberg några gånger med person i rullstol och då har vi varit tvungna att vara där ca en timma innan föreställningens början för att kunna inta våra rullstlsvänliga platser, där det också varit bra utrymningsvägar för oss, om olyckan hade varit framme. Och det har lönat sig, bra platser och två gånger har artisten kastat ner sina blommor till oss.

Vi vet ju att det hänt tidigare att saker har hänt på festivaler med panik och liknande och folk blivit klämda och över nertrampade med dödlig utgång.
Varför inte kontakta arrangören i förväg och tala om att man kommer med två barnvagnar, så brukar det kunna lösa sig. Och alla bli nöjda glada.

Även om det nu är några år sedan så vill jag rikta ett tack till alla er som anonymt ringde och gav mig några fina ord på kontoret.
Det är skoj när man blir uppskattad på för sitt säkerhetstänk. Tack också till Älvsborstrafiken, som ni hette då, som såg till att info kom passagerarnas kännedom, att barnvagn åker med i mån av plats.

Så… SÄTT SÄKERHETEN FRÄMST,

5 reaktioner till “Fick inte se Måns…. #bloggswe

 1. I våras reste jag med en buss som blev överfull på grund av att ett tåg ställdes in. I Ljungskile informerade föraren de påstigande om att de som stående reste på egen risk. Han kom i argumentation med en sur karl som inte förstod att han aldrig skulle klara att hålla sig på plats om bussen var tvungen att bromsa hastigt i 90 km/h. Han ställde sig demonstrativt och läste tidningen. Flera kvinnor avstod däremot att åka med.

  Vissa männskor tror att olyckan aldrig kommer att hända dem. Men en dag är det dig det drabbar. Att någon har tänkt på säkerhet och försökt se till att minimera skada ska man bara vara tacksam över, tänker jag.

  Ha en fin kväll! 🐻

  Gilla

  1. En olycka händer så lätt och när man minst anar det. Jag hade kontaktat mitt kontor och meddelat situationen med överfull buss. De hade fått fixa situationen.

   Förr fick man ju bara ta ett visst antal vuxna och barn i högstadiet var värda 1,0 vuxen, barn i mellanstadiet var beräknat som 0,9 vuxna och barn i lågstadiet som 0,8 vuxna. Tänk var många lågkladdare man fick ta i bussen. Och de som är mer utsatta och känsliga för skador. Men då var det totalvikten på fordonet som räknades oss säkerheten var inte att tänka på. Det är jag som chaufför som är ansvarig, men har jag hållit mig inom lagar och regler, så går jag fri.

   Minns när jag körde på en cyklist, som kom från höger. Cyklisten flög i gatan och kanade över vägen och körde huvudet i en stenmur. Fick kallat på ambulans och polis. De kom och flickan i väg till sjukhus med blåljus. Blev direkt förhörd av polis, och jag visade dem situationen, med en häck som inte var klippt enligt gällande regler. Men uppfattning om farten vid tillfället var 30-35 km i timman och vägen var 50-sträcka. Färdskrivaren visade 36 km i timman. Flickan hade fått en spricka i skallbenen i kollitionen med stenmuren och fått synrubbningar. Men hon blev helt återställd. Häcken var nerklippt nästa morgon till gällande regler och efter nio månader blev jag kallad till förhör och ytterligare nio månader senare kom besked från åklagare ”vårdslöshet i trafik ej styrkt”. Med andra ord blev jag frikänd. Företaget var uppe på sjukhuset och hälsade på flickan, som var vid god vigör trots händelserna. Såg flickan många gånger efter det och hon hade alltid cykelhjälm efter det, inklusive hennes kompisar. Hade jag vetat att olycka skulle hända, så hade jag naturligtvis aldrig kört den turen.

   Gillad av 1 person

 2. Du har helt rätt. Säkerheten främst. Fattar fortfarande inte hur man kunde köra omkring i folkan med tre ungar drällande omkring lösa där bak! Tack och lov hände aldrig något. Glad att vi kommit väldigt långt med säkerheten i trafiken nu!

  Gillad av 1 person

  1. Jag vet att det hände några gånger att barnvagnarna åkte ner i trappan på bussen när jag svängde. Tur att de hade tagit upp barnen men de hade gått ifrån dem och satt sig.

   Ingen fara skriker de, inga barn är i dem. Jag stannar på närmaste plats så vi kunde fixa till det. Ingen fara vagnarna har klarat sig. Men jag krävde namn och personnummer och legitimation för ev skador på bussen. Då var de inte glada…
   Är glad att ingen människa kom till skada…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s