Ostindiefararen Götheborg #bloggswe

image

I dag gick ostindiefararen Götheborg upp för Göta älv för att göra en seglats i Vänern. Jag och Nussä åkte ut till Torpa  brygga för att se fartyget passera.
Var verkligen en upplevelse att se skeppet passera oss ut i farleden. Stort, mäktigt och oerhört imponerande. Har tidigare sett det på långt håll liggande i Göteborgs hamn. Men detta var fantastiskt att se det så nära. Kanske vi kan åka och titta på det i Vänersborg nu till helgen och få en rundvandring ombord.

Ostindiefararen Götheborg är en replik av den ostindiefarare med samma namn (Götheborg), som 1745 gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp. Ostindiefararen Götheborg är världens största oceanklassade segelskepp byggt i trä (ek).[2] År 1986 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet. År 1995 påbörjades bygget och åtta år senare sjösattes Götheborg. Under 20 månader mellan 2005 och 2007 seglade skeppet den historiska rutten till Kina och hem igen. Sedan dess har man varit ute på ett antal mindre expeditioner i Sverige, Norden och Europa och sommaren 2010 deltog man bland annat i festligheterna kring kronprinsessan Victorias bröllop. År 2013 planeras en ny långresa för ostindiefararen Götheborg, den här gången till USA.[3][4] Ostindiefararen Götheborg är klassat som passagerarfartyg och går under vanlig svensk flagga. Men i hamn hissas den tvåtungade SOIC-flaggan som skeppet hade vid första utresan från Göteborg.[5]

Projektet Ostindiefararen Götheborg drivs av Svenska Ostindiska Companiet, som i sin tur ägs av en ideell stiftelse.

Vill man läsa mer finns information på Götheborgs hemsida och på Wikipedia

image

image

image

2 reaktioner på ”Ostindiefararen Götheborg #bloggswe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s