#minnationaldag #blogg100 #bloggswe

11416159_10203099173280457_2065685888863491931_n
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden! Så lyder en av stroferna i vår svenska nationalsång och är en symbol för landet Sverige. Jag älskar landet Sverige med sin mångfald både i natur, sina årstider, sin befolkning och kulturer som finns här. Men ibland skäms jag mycket över att kalla mig svensk, då många med främlingsfientlig inställning försöker lägga beslag på att vara ”svensk”.

11347783_10154133030518868_1936395980_oJag fick idag för mig att göra någon osvenskt? eller kanske något mycket svenskt, för en som gillar Sverige och vår mångfald.

Jag köpte en stor bukett med rosor i vackra sommarfärger. Jag och bror, tillsammans med vovven, tog oss sedan en promenad i vår vackra stad. Vi stannade vid försäljaren som stod vid köpcentrat och sålde tidningen Faktum. Köpte ett ex (som jag gör) och överräckte samtidigt en av rosorna som tack för att att han gör Sverige färgrikt. Han blev så glad att och ville berätta om hur och varför att han är i Sverige. Han berättade om hur han studerar svenska för att försöka bli en av oss, som inte blir hatat mm.

11335684_10154133027343868_437272300_oVi stannade till hos tiggaren som sitter utanför butiken med sin pappersmugg och hoppas det kommer några kronor i den. Det gjorde vi och lade lite skrammel i muggen och samtidigt räckte vi fram en ros. ”Oh Thank you” blev svaret på knacklig engelska blev svaret samtidigt som hon sträckte fram handen för att tacka. Mynten hon fick kanske hjälper till att lugna magen och rosen kanske ger något att tänka på, ”jag är också värd något”. Vad tankar än blev så förstod jag inte orden men leendet och tåren i ögonvrån gjorde att jag ändå förstod.

Vi fortsatte vår vandring mot torget. Där kommer en äldre man i en rullstol med hustrun vid sidan om och dottern som för rullstolen framåt. Jag går fram till mannen och säger att det är nationaldagen i dag och jag tycker du behöver få en ros, bara för att du är du. Skall jag få den, frågade han. Jo visst skall du ha en ros, bara för att du är du. Mannen greppade rosen med skakiga händer som hade svårt att greppa den. Men glädjen hos honom kunde jag inte ta miste på.1469069_10154133030098868_1918889584_o

Vi fortsatte vår promenad till torget där bussarna började inkomma. Bussarna var dagen till ära prydda med västtrafiks flaggor och även vår fina blågula dito. Var så fint med allt det blågula som prydde dem. Jag gick in till chauffören och överlämnande en ros som tack för att han håller Sverige rullande. Ett stort leende kom med ett lika stort tack.

Vad roligt det var att få gå runt och göra detta, inte att ge en ros, utan att få se den glädje mitt lilla tilltag gjorde. Vi mötte damen som med sin rullator, stannade till för att pusta och hämta andan på väg hem med varorna i korgen. Jag gick fram och sade att denna gör nog vägen hem lite lättare och överräckte även där en ros. Oj, tack, sade hon…. Nu måste jag skynda mig hem och sätta den i vatten. Vilken energikick en endaste ros kunde ge en gammal dam. Underbart att få se en glittrande glad primadonna som med darrande ben försökte skynda hem med en enda ros, som hon fått av en total främling.

11354518_10154133026163868_346186208_o

De sista två rosorna väljer jag att ställa på köksborden, till far och mor. Tack mamma och pappa för vad ni har lärt mig, att människor är lika mycket värda och att ingen skall behöva utsättas för spott och spe. Att vi skall visa varandra respekt och att vi alla är lika mycket värda. Jag kan inte ge alla en ros, men dessa personer för symbolisera den mångfald och kultur som gör att Sverige är det land jag vill leva i, eller hoppas jag får leva i, om inte främlingsfientlighet, hat och hot för ta över.

Ja, ja, den där Bengt gör då allt för att utmärka sig och vara märkvärdig, lär jag säkert få höra. Nej, jag för det inte för att själv synas, jag gör det för att visa att andra också har rättigheten att finnas till, ha det drägligt, så gott de nu går.

9 reaktioner på ”#minnationaldag #blogg100 #bloggswe

  1. Vag glad jag blir för din kommentar!
   Jag brukar vara en handlingens man i när det gäller solidaritet och jag bryr mig sällan om vad andra tycker i det fallet. Hoppas fler tar efter i det fallet 🙂
   Kram och tack för att du läser min blogg!

   Gillad av 1 person

   1. Var och en efter egen övertygelse! De som eventuellt har negativa åsikter om vad du gör kanske snarare har negativa åsikter om att dina handlingar håller upp en spegel mot dem själva? Kanske visar du något de inte vill se oss sig. Och det måste få vara deras problem…

    Gillad av 1 person

   2. Jag gör ju det som stämmer för mig och min övertygelse. Har någon problem med det, så är det ju som du säger, deras problem. Handlingen att göra detta kom från lite diskussion på Twitter och det var två timmar från ord till handling. 🙂

    Gilla

 1. Hans

  Tänker på en annan sak nu också, en ensamboende granne har inte hälsat på sin mamma på 25 år. Hon lär ska leva och vara under 80. Han sa redan för åratal sen att han ”struntar i kärringen” för hon har varit elak mot honom redan när han var barn.
  Jag har inte tänkt så mycket på det, tyvärr, men efterhand så har grannen intresserat sig för livet och döden osv. Han har dåligt med skolning men är desto mer livserfaren och klok på sitt sätt. en klippa om man behöver hjälp t.ex.
  I alla fall så har det blivit ett antal diskussioner och han är intresserad av det jag ev. kan om religioner, filosofi och lite sånt. Så började han bjuda in Jehovas vittnen.
  Han berättade att de hade gett honom en bra förklaring på vad som händer efter döden.
  Jo, då ska allting återgå till samma som det var innan han föddes.
  Jag sa att det stämmer inte.
  -Va, varfördå?
  Jo då vore ett människoliv helt onödigt och bortkastat.
  -hmmmm?
  Jag berättade vidare kristendomens egentliga syn på det här, enligt Bibeln.
  Dvs inga JV-påhitt.
  ”Många människor förblir i guds minne”.
  Det betyder att de kan återkomma med sina peronligheter, däremot de som bara bär svart inom sig och inte visat sig kunna ändra sig, dör den ”andra döden”. De återkommer inte, de får bara ta emot sin dom.
  det här tog skruv.
  -Hans. Vad kan jag göra för att Gud ska minnas mig?
  Gissa vad jag svarade, jo, HÄLSA PÅ DIN MAMMA.
  -uhhh hmmmm?
  -Hon som har varit så…..
  Det spelar ingen roll!
  Se budorden, det fjärde, ”Hedra din fader och din moder”.
  Börjar man inte där så är allt annat svårt.
  Gör man detta så blir allt annat lättare, att gå vidare och hjälpa utomstående.

  Jag hoppas och tror att den gamla damen får ett besök av sonen.

  Det kan glädja henne resten av livet och det ger honom kraft efteråt även om det kan kännas jobbigt för stunden.

  Gillad av 1 person

 2. Hans

  En sån bra ide. Det närmaste jag kan komma är när jag var glass-sugen i Ockelbo för några år sen, en vanlig större glass kostade väl 15 kr och en låda med tolv glasspinnar 25.
  Köpte lådan och gick ut och bjöd folk i värmen medan vi väntade på tåget.
  En ung tjej vägrade ta emot en glass, skakade på huvet, sa inget, såg lite arg ut.
  Gissa nationalitet?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s