Mellan hägg och syren #blogg100 #bloggswe

wpid-dsc_1125.jpg

Nu är det dags för de magiska dagarna. För begreppet i våra hjärtan. Mellan hägg och syrén. I dag såg jag häggen i blom. Den senaste tiden har varit rätt så kylig här, så det blir lite längre semester för skomakaren som tar semester mellan dessa blomningar. Nu går det inte längre att hålla fast vid våren. Under dessa få dagar glider våren över i försommar. Näktergalen inleder sin signal om sommarens ankomst från sitt favoritsnår häggen, som strax fäller sina vita blad till marken. Den skira grönskan mörknar och från och med nu ser det ut ungefär så här fram till björkens första gula löv i september.

Nu är det alltså den ljuvligaste delen av våren här och det känns både glädjande men en smula sorgligt.
Glädjande för att den blomrika tiden är här och sorgligt för att det snart är slut på att leta nya vårtecken.

Men tiden mellan hägg och syren har också förändrats av människan.
Så här beskrivs det på SMHI:s sida: För många av oss är tiden för skolavslutning kanske den vackraste tiden i naturen. Grönskan är som fräschast och körsbärsblom, syren, äppelblom och liljekonvalj tävlar om vår gunst.

Många har dock på senare tid iakttagit hur tiden mellan hägg och syren känd som ”skomakarens ledighet” förändrats. Blomningen kommer tidigare och en del har klagat över att det inte längre finns något ”mellan” hägg och syren utan att de allt oftare blommar samtidigt.

I Uppland har hägg och syren tidigarelagt sin blomningstid cirka en vecka under det senaste halvseklet. Men i den långa tidsserie som finns tillgänglig har de förändrats på ett liknande sätt, så ”mellan”-perioden, i medeltal alltjämt är 10-12 dagar.

Oavsett om det blommar tidigt eller sent, så är jag i alla fall ledig mellan hägg och syren.

9 reaktioner på ”Mellan hägg och syren #blogg100 #bloggswe

  1. Tänk att hägg är nog det vackraste på våren, även om det är svårt att välja. Jag vet inget som doftar så ljuvligt om man går ut tidigt tidigt innan solen går upp.

    Gilla

    1. Det finns väl ingen riktig förklaring till det. Selma Lagerlöf använde det in någon av sina böcker. Sedan tror man att det kom från att skomakarens lärling slutade vid denna tid och då passade skomakaren på att ta ledigt några dagar. Han satte då upp en skylt ”Stängt mellan högg och syren”.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s