Jag får inte hälsa #blogg100 #bloggswe

10431540_10152959833543868_2173743769157890127_n
Vår vovve, kära Nussä, är en familjemedlem. Han skall få vara med familjen och i våra aktiviteter så mycket som möjligt. Ett par av dagens höjdpunkter är ju de dagliga promenaderna där han går med nosen i marken. Det är ju hans sätt att skaffa sig info om vad som händer i omvärlden. Det är ju hans ”internet” och ”tidningar”.

I dag var en av de dagar vi var i vår stad och då valde vi att gå ett av de spår som finns där. Lite andra vyer än här hemma och för vovven är det ju nya dofter.

Men vad jag reagerar på är när vi går i dessa spår är att vi möter andra hundägare som också går med sina vovvar där är, att de inte får träffa andra hundar. Jag förstår om det är en liten ovaccinerad valp men när det är lite äldre hundar och de inte får hälsa. Även om vovven är människans bästa vän, så behöver den också få träffa andra hundar. När den andra vovven blir intresserad och vill hälsa på min vovve och min vovve har samma intresse, så börjar de att rycka och dra i halsbandet och skäller på sin vovve att den skall uppföra sig. Hundar behöver också få träffa andra hundar för att lära sig läsa dem och kunna förstå. Att umgås med människor och andra hundar är lika viktigt. De flesta hundägare jag träffar är det inga problem med. men ibland frågar jag om de får hälsa och får då en arg blick och humpf till svar.

Hundarna är inte sämre än att de själva avgör om de trivs med hundkompisen eller inte. Ibland blir de så bra vänner så man kan släppa dem vid sidan om spåret och de får leka en stund.

Låt hunden även vara hund och förmänskliga den inte!

5 reaktioner på ”Jag får inte hälsa #blogg100 #bloggswe

 1. Egentligen är detta mer ett mänskligt beteende, att vilja träffa folk, leka och umgås med de flesta man träffar på och verkar trevliga. Många hundar tycker att det är superroligt (lite för roligt ibland) men det ingår inte i en hunds (vargs) naturliga beteende men då de är våra husdjur väljer vi de individer som är sociala eftersom vi är det. En hund (varg) är social med sin flock, sin ledare och sina eventuella ”jaktkollegor” för att få tag på mat (om man ser det ur vargsynvinkeln). Många är vi hundägare vill att våra hundar ska fungera socialt med andra hundar och det kräver lite träning för vissa så de inte ballar ur, de sticker iväg med sin nya kompis och ”glömmer bort” sin ledare. Det är en av många anledningar till att mina hundar ytterst sällan fått leka med okända hundar som jag inte känner. För mina hundar är deras flock deras ”kompisar” 🙂
  Hälsningar Linnea

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med till viss del. Familjen är flocken och i den har jag en undergiven plats. De lär sig mitt talspråk men också mitt kroppsspråk.
   De måste också anpassas till ett socialt beteende med andra hundar, liksom med andra djur.
   De lär sig bäst i samband i mötet med andra hundar och rangordning fastställs.
   Jag tycker det är viktigt att hunden får bestämma utifrån sin position i flocken och vad som är acceptabelt.
   Därför är bästa sättet att hundar får hälsa, helst lösa, och då göra upp vad passar dem bäst.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s