Vad är värdigt? #blogg100 #bloggswe

images (3)

För en kort tid sedan var jag inne på begravningsbyrån i ett ärende.
Sökte vår kontakt som inte var där men däremot en annan person. Han tyckte sig känna igen mig och vi kom till tals om att han och en kollega hade varit hemma och hämtat far när han hastigt lämnade jordelivet. Vi pratade lite om fars bortgång och nu även mors.

På skoj sade jag att jag glömde säga till dem att de INTE skall ha kostym på sig…
Han svarade med att det måste de ha, det skall vara värdigt…
Då svarade jag att jag tycker  inte värdigheten sitter i kläderna utan i ord och handling. Man befinner sig i ett vakuum när det blir ett dödsfall så snabbt, men jag kommer ihåg hur fint det var när ni var hemma och hämtade far. Vi hade tänt ett ljus, och de hade vi även denna gång med mor. Jag hade förklarat för bror att när de kommer från begravningsbyrån så läser de en liten dikt och vi får chans att säga några ord och kyssa mor farväl. Men det var inte tillstymmelse av att vilja läsa någon dikt från deras sida, trots att jag gav dem tid till det. Efter lite väntan så valde jag att ge mor en kyss och tacka för allt och lika så gjorde bror.

Därefter sade vi att vi är klara, vi hällde upp oss var sitt glas vin och satte oss i rummet men begravningsbyrån gjorde sitt. Efter fem till tio minuter frågade de oss om vi var klara och om de fick göra sitt jobb.

Han jag just stod och pratade med att så får det inte gå till.
Jag sade att jag tycker nog de kunde sagt något om de ville läsa en dikt innan de tog hand mor. Som nära anhörig och det som hände innan vi ringde så är man inte helt klar i huvudet då det är många tankar som rusar runt i huvudet. Vilket han mycket väl förstod.

Han skall nu ta upp detta på ett möte med de som är behjälpliga och hämtar avlidna att de måste ske värdigt och i det avseende att ge möjlighet till diktläsning och ett fint farväl.
Bror hade fått ett mycket fint omhändertagande av ambulanspersonalen som också stannade kvar tills läkaren kom och bekräftade dödsfallet.

Jag kan mycket väl förstå att andra vill ha det värdigt med kostym, skjorta och slips…
Men jag hade satt mer värde i en diktläsning.

Vi fick ta farväl av mor och både kramat och kysst henne, men diktläsningen saknade jag…

4 reaktioner på ”Vad är värdigt? #blogg100 #bloggswe

 1. Tycker begravningsbyrån ska fråga eller läsa något när de kommer. Vad personen i fråga har på sig har väl ingen betydelse. Det är ju upp till var och en. Som du skrev, allt går runt i huvudet när en nära anhörig lämnar detta jordeliv.

  Gilla

  1. Jag vet att vi människor är olika och de finns säkert de som inte vill ha en diktläsning. Men erbjud och låt mig i så fall säga nej.
   Värdigheten för mig sitter i ord och handling och inte i kläderna. Hel och ren och jag struntar i kläderna…

   Gilla

  1. Jag hade ju erfarenheten hur det var när far gick bort tyckte det var så fint den lilla stunden vi fick då. Nu har jag erfarenhet av både far och mor men jag hoppas slippa använda den erfarenheten igen…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s