Tranor tranor tranor #blogg100 #bloggswe

Grus_grus_2_(Marek_Szczepanek)
Grus grus 2 (Marek Szczepanek)” av Marek SzczepanekEget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

På påskdagen var jag och bror på vår traditionella resa till tranorans rike vid rastplatsen Trandansen vi Hornorgasjön. I år var det 19600 tranor där samtidigt med oss. Min tanke är samma varje år. Är det vi människor som åker dit för att titta på tranorna eller rastar tranorna här för att titta på oss männsikor?

wpid-dsc_0894.jpg wpid-img_20150405_140513.jpg wpid-img_20150405_140108.jpg wpid-img_20150405_140108.jpg wpid-dsc_0890.jpg wpid-dsc_0891.jpg wpid-dsc_0892.jpg wpid-dsc_0893.jpg wpid-dsc_0895.jpg

Så här beskriver wikipedia tranan:

En vuxen trana är ungefär 96-119 cm lång, har ett vingspann på 180-222 cm och väger 4-6 kg.Hanen är generellt något större än honan.Dess fjäderdräkt är huvudsakligen grå. Kinder, nacke och hals är svarta, huvudets sidor bakom ögonen och på överhalsen vitaktiga. På hjässan har den en fjäderlös röd vårtaktig hudfläck som tranan varierar i färgintensitet och storlek med hjälp av sin kraftiga nackmuskel.Vingpennorna är svarta. De inre förlängda armpennorna har upplösta, krusiga fan, vilka bildar en krusig stjärtliknade fjäderbuske. Tranans egentliga stjärt är istället ganska kort.

Under häckningsperioden förekommer det att individer gnider in sina ryggfjädrar med järnoxidhaltig röd jord som en sorts kamouflage inför ruvningen. Denna rödbruna färg kan sitta kvar så länge som till nästkommande vår.

Den flyttar i flock och flyger då i V-formation. Tranan har ett högljutt nasalt och skorrande trumpetande läte.

I Sverige häckar den mer eller mindre sparsamt i hela landet utom i fjällen – dock mer sällan utefter sydkusten och kring Göteborgstrakten. Den anländer i mars-april och flyttar i september-oktober. Tusentals tranor ses varje år vid Hornborgasjön som är en arena för tranornas parningsdans. Flertalet av paren drar sedan vidare norrut till sina häckningsområden. Fåglar som häckar i södra Sverige övervintrar i regel i sydvästra Spanien (Extremadura), medan de som häckar längre norrut har sitt vinterkvarter i och runt Tunisien.

5 reaktioner på ”Tranor tranor tranor #blogg100 #bloggswe

 1. När jag ser tranor tänker jag alltid på att fåglarna är ättlingar efter dinosaurierna.

  På den tiden jag rest mellan Motala och Askersund förundrade jag mig över att någon en vacker dag hade ställt en uppstoppad trana mitt på en åker. Den stod kvar likadant dagen efter. Men den tredje dagen var den borta. Då insåg jag att den nog hade varit levande…
  🙄

  Gillad av 1 person

  1. Vi såg en häger för många år sedan i ett vattendrag mellan Lilla Edet och Uddevalla.
   Vi trodde att någon hade vad ut och ställt den på den stenen den stod. Vi satt länge och förundrades över att de var så naturtrogen…
   Men så sade vi att nu åker vi och då flög den 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s