Tillgängligt för fler #blogg100 #bloggswe

För första gången på flera år har jag i år följt melodifestivalen på SVT.
Något hände när de började med deltävlingarna och jag ledsnade på programmet eller om det var formatet. Jag vet inte…

Men i år blev det verkligen ett undantag då min stora favorit var med, inte som artist utan som programledare, Sanna Nielsen.

Jag minns Sanna från de första gångerna hon framträdde i TV och har följt hela hennes karriär via TV men även i konserter och föreställningar runt i Sverige.

I år valde jag att följa den teckentolkade versionen av melodifestivalen.
Jag minns för många år sedan när det var en liten ring infälld i bilden med en tråkig teckentolk som pratade med händerna men detta är numera passè när det exempelvis gäller melodifestivalen.

I dag är melodifestivalen bakgrund och framför står då teckentolkaren och med stor inlevelse teckentolkar både det som sägs och det som sjungs.

En del svenska serier har också syntolkats i någon kanal. Där är det då en speakerröst som berättar en del om miljön i tv-bilden, om sådant som är viktiga. Det är som en ljudbok men med TV-bild.
Händer ofta att jag använder även den versionen istället bara för den vanliga TV-bilden. Tycker många av dessa hjälpmedel som kommit till för att bredda upplevelsen för vissa grupper som behöver hjälp för att tillgodogöra sig en bättre upplevelse också kan användas av oss som inte har behov, men som kan ge ett stort mervärde för tittaren.

7 reaktioner på ”Tillgängligt för fler #blogg100 #bloggswe

 1. Vi ska vara tacksamma som kan tala, höra och se. det är bra att bli påmind om hur lyckligt lottade vi är . Jag följer inte melodifestivalen, men vad bra att det är teckenspråk och beskrivning för de som är blinda. Där kan vi bara ge beröm till Sveriges TV.

  Gilla

 2. Har inte följt Melodifestivalen på länge men i år har jag sett klipp på fler av teckentolkarna som jobbat under produktionen och fått positiv uppmärksamhet i sociala medier. Vilket jobb de gjort! De är ju riktiga artister själva 🙂
  Linnea i Bayern

  Gillad av 1 person

  1. Tänk vad rätt du har…
   Har ju glömt mitt teckenspråk och tror jag knappast kan använda alfabetet längre,tyvärr. Men det var användbart när jag körde buss…

   I går när jag beskrev tecknen på Twitter igår för ”God natt och sov gott” så var det inte en enda av mina följare som önskade mig detsamma! Fick lägga mig utan god natt 😦

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s