Hur blåögda är vi? #bloggswe

blocketdator
Än gång sticker Vinnarakuten på Facebook ut hakan.
Denna gång är ovanstående dator en vinst i en tävling bara genom att gilla och dela bilden.

Men, men bilden är kopierad från en annons på blocket där den säljs för 9000:-

Enligt Facebook har bilden delats över 20.000 gånger (20.799 i skrivandet stund).
Vinnaren koras Söndag 15/2 kl 21.00 på vår FB-sida! Vilket var i förrgår men ännu har ingen vinnare korats. Vad händer?
Trots att tävlingstiden gått ut så fortsätter folk att gilla och dela denna bild med förhoppning med att vinna den stora drömvinsten.

Vad är det som får oss att gå på denna bluff gång på gång?

En tävling på Facebook får INTE innehålla kravet att man skall dela sidan. Det innebär att du spammar alla dina vänner om du gör det.
Så här står det på Facebooks egen sida:

Hur kör jag en tävling eller lotteri på min sida?
Du kan köra en kampanj (t.ex. lotterier eller tävlingar) direkt på din sida eller via en applikation på Facebook. Kampanjen måste uppfylla kampanjreglerna.
Du kan samla in anmälningar genom att be deltagarna att:
  • Gilla eller kommentera ett inlägg på din sida (exempelvis ”Gilla det här inlägget för att delta”)
  • Göra inlägg på din sida
  • Skicka ett meddelande till din sida

Du får inte samla in anmälningar via personliga profiler. Du får till exempel inte begära att användare ska dela ett inlägg på sina profiler för att få delta (exempelvis ”Dela detta på din profil för att delta” eller ”Dela detta på din väns profil för att delta flera gånger”) .

1. Om du använder dig av Facebook för att erbjuda eller administrera en kampanj (till exempel en tävling eller ett lotteri) är du ansvarig för att kampanjen hanteras på ett lagligt sätt, vilket innefattar:
a.   officiella villkor,
b.   villkor och behörighetskrav för erbjudandet (t.ex. begränsningar gällande ålder och hemvist) och
c.   att tillämpliga regler för kampanjen och priserna som erbjuds efterlevs (t.ex.: registrering och att du har alla tillstånd som krävs)
2. Följande gäller för kampanjer på Facebook:
a. Varje deltagare måste inneha en fullständig version av Facebook.
b.   Kampanjen måste innehålla en bekräftelse på att den inte på något sätt är sponsrad, stödd eller administrerad av eller knuten till Facebook.
3. Kampanjer kan administreras på sidor eller i applikationer på Facebook. Personliga tidslinjer och vänanknytningar får inte användas för administration av kampanjer (t.ex. är ”dela på din tidslinje för att delta” eller ”dela på din väns tidslinje för att kunna delta flera gånger” och ”tagga dina vänner i det här inlägget för att delta” inte tillåtna).
4. Vi kommer inte att hjälpa dig med administrationen av din kampanj och du accepterar att all användning av vår kampanjadministrationstjänst sker på egen risk.

Det finns inge info om vem som betalar ev vinsskatt som är 30% på värdet. Så vinner eventuellt du så skall troligen du betala vinsskatt på 6000:- till skatteverket.

Skatteverkets kommentarer:
Tävlingsvinster som inte kommer från arbetsgivaren är skattefria om de är i annan form än kontanter och värdet är högst 0,03 prisbasbelopp, avrundat till närmaste hundratal kronor.

Har du varit med i en tävling i till exempel. TV eller en tidning och vunnit, ska du vanligtvis betala skatt på vinsten. Om det är den personliga prestationen som avgör om du vinner ska du beskattas för vinsten. Är det däremot slumpen som avgör är vinsten skattefri.

Tävlingsvinster är skattefria om de består av föremål som värderas till högst 1 300 kronor.

De seriösa tävlingsutformarna utger vem som står för vinsskatten.
För att betraktas som tävling så måste det också finnas någon form av tävlingsmoment i det hela, en kunskapsfråga eller liknande, i annat fall räknas det som lotteri som bara är förbehållet föreningar. Andra kan inte få tillstånd till lotterier enligt svensk lagstiftning. Källa: Lotteri eller täving på Facebook

Vad tjänar då dessa blufftävlingar på Facebook genom detta?
Jo de får tag i många av dina kontaktuppgifter för att sedan sälja vidare för dyra pengar till oseriösa företag runt i världen.

Det enda du är garanterad är att bli nerlusad med reklam, reklam och åter reklam via post, sms, mail och telefon.

Grattis till vinsten!

2 reaktioner på ”Hur blåögda är vi? #bloggswe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s