Doft av bak #bloggswe

bakmaskin

Sedan bakmaskinen kom har vi alltid haft en sådan tingest. Det är en ljuvlig känsla av att vakna upp till doften av nybakat bröd. Vi har gillat enkelheten av den möjlighet som det ger. Den första vi köpte var det mest av nyfikenhet av en modern apparat som, så det då var. Ganska snart såg vi de brister som fanns i den modellen och vi bytte upp oss till en större modell som då hade utvecklats och gav mer möjligheter och åtgärdade de brister som vi såg på den första. Efter närmare 15 år i kökstjänst så gav den nu upp och jag fick plocka fram den gamla, med de brister som den har och jag trivs inte med den.

Jag surfar nu runt på prisjakt och letar efter en liknande den senaste för att kunna få vårt dagliga bröd igen. Jag lärde mig snart att anpassa recepten efter den nya maskinen och oftast bakade vi tisdag, torsdag, lördag och söndag i maskinen. En gång i veckan gjorde jag in ordning påsar med de torra ingredienserna och ställde in i speceriskåpet för att ha det enkelt resten av veckan. Var helt suveränt, inget kladd och söl på kvällen för att ladda maskinen. I med vatten, tömma i påsen med de torra ingredienserna och sedan överst rätt mängd med torrgäst. Några knapptryckningar och nästa morgon vaknade man av doften av nygräddat bröd.

På helgen, var man sugen på pizza, vad gör man? In med ingredienserna i maskinen för pizzadeg och sedan startade man knådningsprogrammet. En bakplåt med papper gjordes i ordning och när bakmaskinen pep, ut med degen på plåten, fram med kaveln och på med rester från veckans middagar plus lite tomat och ost. Trollstavens magi gav oss vår pizza.

Kära bakmaskin, du är nu isärplockad utan att fel har hittats. Dags att pensionera dig och leta efter en ersättare till dig. Jag saknar dig!

4 reaktioner på ”Doft av bak #bloggswe

  1. Inte så svårt!
   Finns många recept på nätet och bara att söka på ”recept bakmaskin”.
   Kör du maskinen direkt så kan du i stort sett använda ”vanliga recept”.
   Jäst, använd torrjäst som köps i påsar. Finns i två utföranden för bröddegar alternativt söta degar.
   Undvik mjölk, grädde, ägg, och liknande om du kör med timer.
   Vill du ha mjölksmak så rekommenderas torrmjölk.
   Undvik degar med bara vetemjöl (ingen katastrof men ofta en rekommendation)
   Har maskinen inte en extra tråg för jästen är det viktigt att vätskan och jästen kommer så långt ifrån varandra, speciellt vid tidsbakning.
   Blöta varor i botten, sedan de torra och sist på toppen så tar du jästen (i undantagsfall i omvänd ordning)
   De flesta maskiner knådar i två omgångar och har maskinen inte något tråg för nötter/russin eller andra godsaker som du vill ha i degen, så måste du lägga i det vid den andra knådomgången så det inte blir mjöl av det.

   Själva tråget bör vara fyrkantigt för bästa bakning alternativt en pinne som sitter i sidan på tråget, för bästa knådning.

   Se till att själva degknådarna sitter i botten på tråget och inte direkt i maskinen och det tätas bara med en gummipackning. Du kan då ta ur tråget och lägga i ingredienserna vid en arbetsyta för att sedan sätta i tråget. Sitter det med en packning, så kan mjöl och andra varor hamna utanför tråget och ner på elementet vilket kan göra att det ryker från maskinen.

   Degknådarna sitter ofta fast i botten på brödet och får tas loss när man tagit ur brödet.

   Många bakmaskiner har program som gör att det gör degen färdig utan bakning. Du kan du ta ur degen och göra pizza, bullar, lussekatter mm mm för att sedan baka färdigt i din vanliga ugn.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s