#Vardagsrasism och att göra någon glad #blogg100

DSC_0139

 

Vardagsrasism är för mig när vi av olika sätt talar eller genom handling visar en negativ attityd till personer eller grupper.

Vardagsrasism upplevde jag redan på tidigt 70-tal och då först av mina grannar som vi uppgicks med.
Vid ett tillfälle sade våra grannar att alla utlänningar skulle ut ur landet, då de bara ligger oss till last. Jag var då ca 11 år, men den reaktionen jag fick var otroligt stark. Trots min ålder reste jag mig upp och satte ögonen i grannen och frågar om hon önskar livet av mig???
Men det har jag väl inte sagt du sade att alla utlänningar skall ut ur landet, min MAMMA är från Tyskland.  Det sade jag väl inte? Du sade alla utlänningar skall ut ur landet och åker morsan ut så blir jag utan mamma eller om jag följer med så får jag ju inte träffa pappa.

Vet inte om jag skulle använda ordet förbannad, men nu när jag är betydligt äldre så säger jag att jag var så förbannad att jag i ren ilska gick hem, i vinterkvällen i snö, utan ytterkläder i strumpläsen.

Det tog många år innan jag hälsade på dem igen.

Jag har också sett vardagsrasism mot min bror, som är utvecklingsstörd.  Folk har gått före honom i kioskkön med motivering att han inte är som alla andra, eller ännu värre, dum i huvudet, CP mm.
Oavsett diagnos är han liksom mor en människa med tankar och känslor.

I dag har främlingshatet växt, men även mot andra grupper i samhället. Vardagsrasismen är idag accepterad i många delar av samhället . Vi har fått främlingsfientliga sammanslutningar och partier som vill få folk i en klunga och dra dem över en kam utan att titta på den enskilda personen. De väljer också att gradera ner enskilda personer, som mindre värda bara pga utseende, färg eller utvecklingsstörning.

För ett par dagar sedan såg jag en retweet på Twitter om en tjej, i samma ålder som jag var när jag reagerade på mina grannar. Hon säljer majblommor i en stad i närheten. Men hon var ledsen för att ingen ville köpa av henne för att hon var brun. ” – Några säger att dom inte vill köpa för att jag är brun och några struntar och skrattar. Så jag funderar på att inte sälja mer.”

Detta grep mig oerhört hårt, så jag bestämde att JAG skall köpa blommor av henne.
Hade kontakt med majblomman på twitter och fick reda på när hon skulle sälja.
Jag tog mor och bror med mig och vi åkte dit ner för att köpa blommor av denna människa.

Jag föll direkt för denna söta tjej, mörkhyad men med ett otroligt hjärta. Tjejen var söt, lite blyg men hennes hjärta var stort. Varför kan folk visa på ett sådant sätt att inte köpa av någon som är brun?
Hon var jättefin och hennes hjärta att vilja hjälpa till med att andra skall få det bra. Varför varför varför… Min lilla majblommeförsäljare, du har ett mycket större hjärta än så många andra, du är FANTASTISK! Tack för att vi fick köpa majblommor av dig, tack för att vi fick träffa dig och tack för att få se dig vara så glad…

Till alla människor, döm inte folk efter färg, uteseende, handikapp eller något annat. Lyssna på människan, se människan, ta vara på människan… Varje människa är unik, men vi har alla ett hjärta som kan fyllas med sorg eller glädje. Låt oss hjälpas åt att fylla alla hjärtan med glädje, för det är vi värda.

Tack till Majblommans riksförbund som gjorde det möjligt att få handla av denna underbara säljare.

Tack Även till P4 Göteborg som hjälpte mig att föra ut denna form av vardagsrasism i nyheterna

Majblommans Riksförb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s