Nils Horner dödad i Afghanistan #blogg100

nilshorner
Skärmdump från SVT:s sida

Jag satt för några dagar sedan när det började hetta till i Ukraina om hur det är att vara journalist.

Jag har presonligen bekanta som jobbar som journalister och jag har hört att vissa av dessa har blivit utsatta för det vi kallar näthat, vilket jag tycker är fruktansvärt. När nu Ukraina blev en oroshärd så tänkte jag på de svenskar, framför allt journalisterna som man hörde och såg, hur garanteras deras säkerhet? Är det värt att vara på plats för att rapportera hit till Sverige?

Jag tänker på Bert Sundström som försvann i Egypten och ovissheten innan beskedet kom att han inte var död. Den gången gick det trots allt bra och nu befinner han sig åter i TV om Nils Norner.

PÅ morgonen i dag hörde jag om att en svensk journalist blivit skjuten till döds och började leta vem som drabbats.
Hör nu hur Cilla Benkö pratar med bruten röst i presskonferensen…
Jag hör även Anne Lagercrantz med bruten röst som försöker förklara vad som hänt…

Mina tankar, trots att jag inte känner Nils, går naturligtvis till Nils närmaste.
Jag tänker på personalen på Ekot, jag tänker på alla journalister som gör allt för att ge oss färsk information från Sverige och utlandet.

Mina tårar rinner ner för kinderna…

Tack alla journalister för det arbete ni gör, men låt er säkerhet gå först…

Från Wikipedia

Nils Horner, född 1963 i Borås, död 11 mars 2014 i Kabul i Afghanistan, var en svensk journalist och korrespondent vid Sveriges Radio. Horner rapporterade under sin livstid från flera krigs- och katastrofområden. Han började arbeta som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio 2001 och bevakade framför allt Asien och Mellanöstern.[1]

Horner avled i tjänst den 11 mars 2014, 51 år gammal, då han blivit ihjälskjuten av okända gärningsmän på en gata i Kabul.[2] Horners sista reportage berörde afghanska kvinnors oro inför det stundande valet, och samma dag sändes ett reportage från Asien rörande treårsdagen för den tsunami som drabbade Japan 2011.

 

Ola Gäverth lade upp en bild på flaggan som vajar på halv stång på radiohuset i Stockholm

Jag och mor ville hylla den gärning Nils Horner gjorde och för att hylla detta valde vi att åka till Sveriges Radio i Uddevalla och lägga dit en bukett blommor bestående av vita liljor och rosor…

DSC_0050

DSC_0052 DSC_0048 DSC_0049 DSC_0054

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s