Krig har aldrig några vinnare – #blogg100

Sitter på lördagskvällen och kollar alla liveuppdateringar om krisen i Ukraina.

Jag känner mig rädd om att detta ev kan bli ett nytt krig.

Jag sitter bredvid  mor som på nära håll har upplevt krigets fasor.

När kriget började sade mors egen mormor att innan kriget är slut så kommr inte mer människor att överleva än vad som får plats under en stor lönn. Mor sprang genast till den lönnen som var utanför hennes dopkyrka i Kolbatz, utanför Stettin, där hon bodde.

För fyra år sedan stod jag under samma lönn och tittade upp på kronan och bladverket som fanns över mitt huvud. Det var inte stort, inte många människor skulle överleva. Tankarna for genom mitt huvud, om kristallnatten och vad som hände. Mor och syster gick till affären som vanligt för att handla men det möttes av en butik som visade sig med trasiga fönster och de som bodde där var borta. De sprang hem direkt och berättade va som hänt….

”Judeutrotningen” hade börjat…. Vet inte varför denna utrotning startade men jag har hört från mor att Hitler var kär i en judisk flicka och när han friade, så fick han nej. Detta var skälet till att det startade. Hur mycket sanningen det ligger i det vet jag inte.

De hade redan lärt sig i skolan att när flygalarmet gick så skulle de springa ner i källarna och gömma sig tills det ljuder ”faran över”. Detta var snart en instinkt som satt i ryggmärgen. I skolan var det rutin att springa till skyddsrummet och fortsätta lektionerna där till det var ”grönt” igen.
När bomberna smällde för nära så kröp man ner under borden och kramade varandra i vänta på att det var tyst. Detta blev en del av vardagen.

1945 på våren så gick flygalarmet och det var dags att besöka sina källarutrymmen som de gjort så många gånger  förr, men denna gång var militären där på gatorna och skrek ut att vi måste fly… Mor och systern sprang till sina närmaste att det var dags och att vi syns snart igen när vi är i säkerhet…

Militärbilarna började frakta folk till tågen som skulle förflytta dem till ett säkert ställe. Folk föstes in i godsfinkor och djurvagnar där golven hade täkts med halm för att det skulle vara någorlunda mjuk att ligga på. Små ventilationsluckor uppe under taket släppte in sparsamt med ljus och det var halvdunkel i vagnarna. Mor 12, lillayster 10 och lillebror blott ett halvår gammal kunde hålla ihop. Mormor och övriga syskonskaran var borta…

Denna flykt tog  ca tre månader och under den tiden visste de inte hur övriga familjen klarat sig.
Lillebror som inte var gammal behövde sin nappflaska så med jämna mellanrum så stannade tåget och en militärbil anslöt för att de skulle kunna göra välling och värma den på bilkylaren.

De kom till ett uppsamlingsläger  utanför Lübeck där familjen sedan kunde återförenas. Glädjen gick inte att beskriva av att träffa alla syskonen och deras mor och alla hade överlevt.

Hur många fler gånger skall dessa berättelser återupprepas.

För några år sedan när ”Förintelsen” gick på svensk TV så stelnade mor till och blev likblek och började skaka. Vi trodde något allvarlig sjukdom hade inträffad…
När mor lugnat sig, så kunde hon berätta att hon hörde namnet på ett koncentrationsläger i en by som bara låg några kilometer därifrån som de bodde och hon, och vad det visade sig att inge i familjen hade vetat om.

Kanske var det där som affärsinnehavaren och familjen hade hamnat när det skulle handla….

Robert Klåvus har på sin blogg skrivit ett intressant ilägg som jag rekommenderar varmt.

Vi har en kris i vårt närområde. Ryssland vs Ukraina. Den är egentligen större än så.

Om vi ser till historien av ledare som tror på sin nations storhet, är det här enbart en början för Putin. Vi har själva överraskats av t.ex. en överflygning av ryskt bombflyg som vi inte hade beredskap att möta det senaste året. Det Putin utnyttjar är flera faktorer tänker jag. En är tiden till den senaste stora konflikten i Europa. Vi har haft fred sedan 1945 med undantag för inbördeskriget i Jugoslavien och mindre konflikter.

Läs vidare på hans egen blogg

En reaktion till “Krig har aldrig några vinnare – #blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s