Nu är det klart, det blev nej – #blogg100

DSC_0177

Som de flesta nu vet så slängde jag ju ut hemtjänsten i slutet på maj förr året…

Då hade jag fått nog av deras motarbetande arbetssätt…

Nu har jag skött om mor sedan dess helt ensam ibland med lite hjälp av bror.
Jag såg ju under sommaren hur hennes oro försvann i takt med att tiden gick och blev både lugnare och tryggare…  Jag njöt av denna nyfunna frihet och helt plötsligt blev vår livssituation helt annorlunda med glädje, inte bara för mig utan även för mor och bror.

Livskvaliteten kom tillbaka sakta men säkert. Än en gång började jag förstå att det inte bara var sjukdomen som gjorde henne aggressiv, utan jag förstod att det var hemtjänsten själva.

Hur många gånger satt inte mor och jag vid köksbordet och sade hej då till personalen, med ett leende.  När de sedan försvann ut vårt synfält så började mor gråta, varför lyssnar de inte på mig, varför bryr de sig inte om mig och vad jag tycker och tänker.

Detta upprepade sig flera gånger i veckan och jag mådde sämre och sämre.
En tid var det så allvarligt att jag övervägde att lämna både mor och bror till omsorgen och själv skulle jag överlämna mig gravens vila. Men jag kunde inte… Jag kunde inte, jag kunde inte svika mor och bror….

Jag kämpade på och tänkte det att det blir nog bättre. Till slut insåg jag att detta inte funkar och alla åkte ut med buller och bång, inkl. allt den som jag var tilldelad för avlastning. När jag inte ens orkade åka hemifrån på ”min tid” för jag mådde så dåligt.

I augusti när jag hade sett mors förbättringar och att även bror mådde bättre så tog jag upp detta med att bli anställd för att ta hand om mor och bror.

Jag visste att det skulle bli svårt och för att inte sabba något så låg jag mycket lågt med bloggskrivandet men också alla dessa uppdateringar på webb, Facebook, Twitter mm.

I veckan fick jag besked…
Det blir NEJ!
Chefens svar är att hon anser att de klarar mor, så där finna inga skäl till det plus att kommunen har en policy att INTE har några anhöriganställda.

Tänk då på att det är samma chef som ringde för ett och ett halvt år sedan och påstod att jag fuskade med mors mediciner, dvs lugnande mediciner som var till behov, som är journalfört att de inte fungerar. Allt detta för personalens skull….

Då kunde de inte klara av det, men nu funkar det när jag har fått mor lugn…

Jag kan inte acceptera detta och kommer INTE låta de förstöra mor en gång till. Jag kan än inte låta det förstöra mor och bror och jag vill inte själv må dåligt.

Efter ett drygt halvår är jag nu tillbaka på ruta ett…

 

4 reaktioner till “Nu är det klart, det blev nej – #blogg100

 1. Jag håller alla mina tummar för att det ska gå vägen för dig och din mor! Men din socialtjänst tycks vara lika undermålig och lögnaktig som min, så det blir nog tufft.

  Vem 17 vill bli duschad av någon man tycker illa om – säkerligen inte enhetschefer eller handläggare av olika slag – men vårdtagaren har inget att säga till om. Jag önskar att jag också kunde kasta ut hemtjänsten, men jag klarar inte lyften själv.

  Gilla

 2. 15. Anställning av närstående
  Vilken lag?

  4 kap 1 § SoL
  Typ av insats,
  innehåll

  Anställning är ingen insats, utan en utförarform. I princip omfattas den därmed inte av ett formellt beslut enligt socialtjänstlagen. Vid biståndsbedömningen skall det dock utredas om den enskildes behov är av sådan karaktär att en närståendeanställning är att betrakta som den lämpligaste lösningen för den enskilde. Vanligtvis utför hemvården serviceinsatser som städning, inköp mm. Den närstående anställs då för att utföra sådant som hemvården inte kan utföra.

  Anställningen innebär att man är anställd enbart för att stödja en viss person med de insatser som beviljats.

  Syfte och målgrupp
  Personer med omfattande behov av omsorg som kräver en hög grad av kontinuitet och personkännedom som den ordinarie utförarorganisationen inte kan utföra. Det kan t ex handla om ett visst hälsotillstånd, palliativ vård i hemmet, betydande kommunikationssvårigheter mm

  Tidsåtgång, frekvens, omfattning
  En individuell behovsprövning görs.
  Avgift

  Enligt taxa i Trollhättans Stad.
  Särskilda villkor, undantag
  1. Den enskildes behov skall vara av den karaktären att en hög grad av kontinuitet och personkännedom är en förutsättning för att behovet skall kunna tillgodoses.
  2. Att behovet inte kan utföras av ordinarie hemvårdsorganisation.
  3. Att det finns en närstående som kan åta sig uppgiften
  4. Att den närstående bedöms ha tillräckliga kvalifikationer och möjligheter att tillgodose den enskildes behov.

  Ansvarig för utförandet

  Den person som kommunen anställer för uppdraget är ansvarig för utförandet. Personen får arbetsledning via Omsorgsförvaltningens enhetschefer.

  Kompetenskrav till utföraren

  Innan beslut fattas måste en bedömning göras av den närståendes möjlighet att klara av uppdraget ur t ex kompetenshänseende eller vad gäller andra krav.

  Hur sker uppföljning?

  Uppföljning sker i enlighet med kommunens rutiner för omprövningar av bistånd och i enlighet med resp. enhets lokala rutiner för uppföljning.

  Gilla

 3. Jag vet inte, men jag kommer driva detta den politiska vägen.
  Jag har begärt ut policyn och ett par politiker väntar med spänning på vad den säger,,,,

  En tjänsteman säger så här till en politiker som frågar om detta.

  Någon policy känner jag inte till.
  Emellertid försöker man verkligen undvika att anhöriga utför t ex ledsagningsuppdrag o vara kontaktperson där målet är att öka den enskildes självständighet o bryta isolering.

  När det gäller personlig assistans är det brukaren i samråd med chefen som avgör vilka som ingår i personalstyrkan.
  Där är det vanligt att att anhörig är anställd enligt särskilt avtal, s k PAN-avtal.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s