Läkarupprop ger många stöd i sin kamp

Vi är många som kämpat mot den missvård som drabbat oss själva eller nära anhöriga i grader.
Vi är många som åkte genom vården på ett löpande band, nya läkare på vår gamla vårdcentral, läkare som kanske haft ett tillfälligt inhopp på två veckor för att sedan dra sig 150 mil till nästa vårdcentral.
Läkare som kanske är duktiga men som inte känner till historien bakom personen och ser ett mönster.
Vad spelar detta för roll när någon kommer dit för ett ett nageltrång men när en annan komplicerad människa, kanske äldre med många olika åkommor mm. Detta skall då tolkas och sättas in i sitt sammanhang.

Visst, vi får träffa vården och får läkartid men för vad jo det som är aktuellt just nu…
Men hela människan då, vem ser den, jovisst det finns en journal men när även denna journalen är fel…

Vem tar då ansvaret för individen?

Vi som länge kämpat, vi som drabbats personligen, när anhörig, eller en vän har nu fått ett stort stöd från ”Läkarupprop”.

En av de som har skrivit på är Torbjörn Hammar, som förlorade sin fru i ”missvård”.
torbjornhammar

De skriver på sin uppropssida bland annat så här…
Vi är läkare som arbetar dagligen med patienter och vi vill nu berätta om vår vardag.  Den bild som politiker ger av dagens sjukvård överensstämmer inte med vår verklighet. I svensk sjukvård pågår ständigt så kallade förbättringsarbeten men vi ser hur sjukvården ändå försämras till följd av ett system som i sig är felkonstruerat.

Ett system som fokuserar på produktion står ofta i motsättning till patientens bästa. Patienten är inte en produkt såsom vilken som helst på en marknad. I dagens system förutsätts patienten agera som en bricka enligt ett förutbestämt mönster. I realiteten är patienten komplex och passar därmed inte in i dagens system. Den produktionsstyrda vården sätter vår yrkesetik på spel. Enligt läkaretiken skall behovs- och människovärdesprincipen alltid gå först. I dagens system styr kostnadseffektivitetsprincipen. Vi ser de faktiska konsekvenserna av detta .

De skriver vidare
Vi vill, liksom politikerna, ha en kostnadseffektiv sjukvård. Men vi tror att dagens system är kontraproduktivt och snarare skapar större kostnader och sämre resultat. Vi är allvarligt oroade över dagens sjukvård. Vi har hittills gjort vårt yttersta inom de villkor som råder, men nu är det dags att ändra villkoren.

Du kan läsa hela uppropet på: http://upprop.nu/VVGV

Där kan du också skriva på om du ställer dig bakom vad deras upprop går ut på.

SVT Nyheter hade ett inslag om uppropet som du kan se och läsa här: Läkare: Vi är oroliga för patienterna
P4 Jönköping: Stort läkarupprop varnar för vårdbrister
P1 Morgon: Läkare kritiserar svensk sjukvård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s